Cesta na Island: Jak si naplánovat cestu

1.       Zvolte si termín, kdy se chcete na Island podívat. 

Máte na výběr ze dvou. Léto, zima. Léto je turisticky nejvytíženější. Doporučuje se těm, kterým stačí vidět gejzíry, sopku, projet Golden ring v Aygu (nákupní taška deluxe na kolech) a domů (typ turistů „Byli jsme tam“). Zima zase poskytuje zážitky v podobě ledové jeskyně, výstupu na ledovec, polární záři, dobrodružství na cestách s autem versus živly přírody a rozhodně je náročnější na výbavu a připravenost cestovatelů. Na druhou stranu přijdete o vnitrozemí (sami se tam po F-roads nedostanete ani se čtyřkolkou. Jen v džípech jako pasažéři, když vás tam zavezou průvodci. Džípy jsou průvodců a oni řídí. F-roads na takové Duhové hory jsou stejně zavřené a jen sebevrah by tam v zimě zkoušel jet.).  


2.       Termín už máte, teď ubytování. 

Měli jsme v plánu letět na Island na podzim. Konkrétně v době, kdy ještě nenapadnou 2 metry sněhu, ale už půjde pozorovat polární záře. 
To odpovídá konci září a přelomu října. Ubytování jsem vybíral v únoru. Proč? Protože ceny se začnou zvyšovat až na dvojnásobek čím více se budete blížit létu. To, co mě stála rezervace ubytování provedená v únoru by mě stálo 2x tolik v létě (doba, kdy píšu tento článek). 
Ubytování zvolte podle toho, co chcete na Islandu dělat, vidět. Logicky se nebudu chtít ubytovávat v Reykjavíku, když chci pozorovat a fotit velryby, polární záři v Húsavíku. Nejde o to, že tam nejde dojet. Jde o to, že je Island třetí nejdražší zemí světa! Cena benzínu, kdy dorazí servisní auto z nejbližšího servisu v případě poškození? A další proměnné je potřeba zvážit. 
Náš cíl je projet komplet jižní polovinu Islandu. Masožraví koně (ano, na Islandu jsou masožraví koně. Není omyl.), hot tuby, gejzíry, sopka, Blue Lagoon, Diamantová pláž… Manželka miluje moře, ubytování tím pádem nejlépe u oceánu. 
Já zase myslím na benzín a dostupnost všeho, co se může hodit, tedy nějaké bližší město je nutnost. Vybral jsem ubytování v Eyrarbakki. Splňuje vše. Perfektní lokalita. 10 km od vás město. Perfektní apartmán vybaven vším. Na 8 dnů za krásných 14 tisíc.  Neuvěřitelný poměr luxus/cena. 


3.       Termín, ubytování a teď letenky.

Před samotným výběrem letenek je důležité vybrat správně letiště. Odkud a kam. Na Island to v době, kdy jsem vybíral, létalo jen z Vídně, Berlína nebo obecně z Polska. Během Covidu-19 z Prahy neletělo nic. Čeká vás logistický úkol. 

A)      Letiště ve Vídni pro mě bylo při cestě na Kanárské ostrovy chaotické. Navíc by bylo potřeba koupit dálniční známku. Také cesta tam by trvala minimálně 3 hodiny (za ideálních podmínek). Když jsem si vyhledal jen tak lety na Island, přímé lety, tak bychom odlétali v 5 ráno. Jedno negativum vedle druhého. Vídeň jsem zavrhl. 


B)      Berlín je neuvěřitelně daleko, pokud máte plánovat cestu s následujícím letem. Jet autem jen do Berlína a tam zůstat, OK, ale vzhledem ke vzdálenosti, cizí zemi, kterou jsem navštívil kdysi za krále klacka, neustále se měnícím opatřením Covid-19 a hlavně cestě zpět z dovolené domů… Berlín byl také zavržen. Po cestě vás může potkat 3x tolik potíží (3x delší cesta). Nestálo to za nervy. Na dovolenou letíme proto, abychom si užili volno a pohodu. 


C)      Vyhrálo Polsko. Nekupujete dálniční známku. Platíte za projeté úseky dálnice. Létá přímý spoj. Z Olomouce do Ostravy je to 35-40minut autem po dálnici. Cestu znám dokonale i po vedlejších silnicích. Z Ostravy do Katowic už je to jen kousek a stále po rychlostní silnici. Minimum zdržení, minimum problémů. Teď už jen hlídat stránky https://www.uamk.cz/informace/doprava a podle toho naplánovat cestu. I kdyby se nějaká uzavírka v Polsku našla, aktualizovaná navigace v autě vše jistí.  


Nepíšu placenou reklamu. Letenky jsem kupoval na Kiwi.com. Jedna zpáteční letenka vyšla na 4 tisíce.  Letenky byly ještě k sehnání u Pelikan.cz levněji, ale ve výsledku byl Pelikán dražší. V čem byl rozdíl? Obrovský rozdíl cen dělá nákup doplňkových služeb. 
Doplňkové služby: zavazadla, místenky, pojištění, zákaznická podpora navíc. 
Celkem jsem platil v únoru za 2 zpáteční letenky u Kiwi.com 15.310,- Kč. Naprosto skvělá cena. Když jsem chtěl stejné podmínky (výběr sedadla, maximální pojištění, služby navíc, zavazadlo) u konkurence, tak by mě Pelikán vyšel hrubě přes 20 tisíc. A to je pro mě velký rozdíl. 
Ubytování máme vybráno, sladíme termín ubytování podle letenek a čeká nás poslední největší starost. Výběr auta, kterým Island procestujeme.   


4.       Jak se po Islandu přepravovat?

Máte na výběr stopem, autobusem, autem anebo letecky. 

A)      Vzhledem k tomu, že Island nepatří k nejzalidněnějším zemím světa a ti, kteří tam cestují spíše chtějí být více sami než obklopeni lidmi, stopem zavrhneme. Je to o náhodě. 


B)      Autobus je pro Islanďany něco jiného než autobus pro Čecha. Spoléháme na komfort, daný jízdní řád. Na Islandu může mít autobus 2 hodiny zpoždění nebo také nemusí přijet vůbec. Proč? Protože islandský autobus je hybrid vlaku, autobusu a teréňáku. Islandský autobus zdolává například přejezdy přes řeky. 

Může se stát, že mu to nevyjde, zůstane v řece. Konečná, vystupovat. Čeká se na silnější techniku, která pomůže z nesnází. Některé jejich autobusy jezdí po ledovci. Holt Island je jiné kafe. 

C)      Letecky jen pro majetné. A pro ty, kteří nepreferují procestovat Island, ale jen navštívit shora. Island má kupodivu dost letišť. Dvě dokonce přímo v oceánu. 


D)      Dostali jsme se k poslední a jediné opravdu cestovatelské možnosti: autem. Auto si půjčujeme. Šetřit na půjčení auta je cesta ke zkažené dovolené. Na co je potřeba dávat pozor? Půjčovat od prověřené společnosti. Půjčit si auto od lidí (car sharing) je 50 na 50. Nešetřete na pojistce. Island je zemí ohně a ledu. Potkat vás může cokoliv. 


Pokud plánujete projet celý Ring Road, pak máte jedinou možnost. Půjčit si auto s náhonem všech kol (4x4 nebo také AWD). Může se stát, že silnice zmizí pod vodou. Zlaté pravidlo říká, že se nesnažíme přejet vodu, když přesáhne polovinu výšky kola. Jste dobrodruzi? Prosím, ignorujte pravidla a zdravý rozum. Utopte auto. Nechte ho vytáhnout, nechte se zavést do hotelu, počkejte na letadlo domů a mezitím si nachystejte naditou peněženku. Pojistky aut na Islandu se na utopení nevztahují. V jižní části země vás může potkat písečná bouře. Tyto události se staly. Písek doslova ohobluje lak z auta. Proto máte možnost pojistit auto proti písku. Cesty jsou z naprosté většiny štěrkové. Velmi snadno můžete píchnout. Má auto rezervu nebo jen sadu na rychloopravu? Vybrali jste si dobrou společnost, která má hustou síť servisů nebo jste šetřili a opravář k vám pojede 5 hodin? 


Nechci nic riskovat. Dovolenou si přeju maximálně užít. Vybral jsem nejspolehlivější společnost, zaplatil kompletní pojistku s nulovou účastí v případě poškození, zabookoval pořádné auto s náhonem 4x4 v manuálu a jsem spokojený. A u koho? Blue Car Rental. 

Kolik mě to stálo? 22 tisíc na týden. Na internetu najdete spousty stránek menších společností, linky na soukromé půjčovatele (car sharing), ale ten risk za pár ušetřených korun opravdu nestojí. Co jsem zmiňoval v úvodu článku? Třetí nejdražší země světa. Říká se, že takové podmínky jako na Islandu vás nikde jinde na téhle planetě nepotkají. Čím více se o tomto ostrově dozvídám, tím více tomu věřím. Jednotlivě určitě zažijete mnohé, ale na Islandu vás potkají ty nejhorší možné podmínky klidně všechny zaráz. Proboha, vždyť mají dokonce masožravé koně (Které stvořila souhra událostí. Bouchla sopka Lakagígar. Zemi sužovala zima, popel zakryl slunce. Tím pádem nebyla úroda. V celé Evropě nastal hladomor. K tomu jedinečné plemeno na světě nikde jinde nežijící s rodokmenem čistým jako peří. Buď koně chcípnou, nebo je naučíme žrát ryby. Tady máte masožravé koně, kteří přežili vikingy i výbuch sopky.) a aktivní sopka jim tam chrlí lávu, zatímco kousek dál je ledovec! 
Island. Země ohně a ledu. 


5.       Tvorba itineráře.

Co je vaším cílem? Projet jižní část ostrova s tím, že se každý den zdržíte déle, ale už bez vracení se? Nebo chcete projet vše co nejdříve a pak se zdržíte tam, kde se vám líbí nejvíc, případně se tam vrátíte?
Já připravil plán cesty tak, abychom viděli v první polovině dovolené co nejvíce a ve druhé se případně vrátili tam, kde se nám líbilo. Na dovolenou jedeme na týden. Proto je možné v itineráři zpozorovat první polovinu dovolené nabitý program a ve druhé polovině spousty času na operativní změny. Zároveň jsem chtěl mít takový itinerář, který jde zaměnit. Například druhý den za třetí apod. Podle sil, nálady, počasí. 
V každém dnu je ale alespoň jedna odpočinková aktivita. První den Modrá laguna, druhý den koní farma atd. Jedeme v době, kdy nehrozí sněhové bouře, dva metry sněhu. Neočekávám potíže na silnici. A kdyby nějaké nastaly, máme auto s plným pojištěním a od společnosti, která má servisy v každém městečku v jižní části Islandu. 

A)      První den: Urriðafoss -> Kerið -> Þingvellir -> Blue Lagoon -> Bridge between continents -> Reykjanes -> Fagradalsfjall. 

Časová náročnost celý den. Od 6:00 hod. do 21:00 hod. A tímto máme splněnou jihozápadní část ostrova. 


B)      Druhý den: Městečko 10km od ubytování (nákup, snídaně; procházka a poznávání, kde co je) -> Flúðir -> Geysir -> Gullfoss -> Friðheimar.

Opět časová náročnost na celý den, ale s tím, že tento den je více pohodový, odpočinkový. 


C)      Třetí den: Seljalandsfoss -> Vestmannaeyjar -> Skógafoss -> Dyrhólaey -> Reynisfjara. 

Po odpočinkovém druhém dnu zase jeden náročnější plán. Ale opět platí, že po cestě máme v plánu jakýkoliv hot tub, který nebude zalidněný. Kdo chce projezdit vše v tomto nejjižnějším cípu ostrova bez odpočinkových kratochvílí, nezapomeňte DC3 Plane a městečko Vík. 


D)      Čtvrtý den: Tento den bude buď odpočinkový (péče o techniku, dobití všech powerbank, baterií, kontrola vozu, upload fotek a videí, procházky po pláži u oceánu, kde máme ubytování; spánek a příprava na noční pozorování polární záře), nebo cestovní. Podle sil, nálady a počasí. 



E)      Pátý den: Zbývá Diamantová pláž, ledovec... a víte vy co? Mrkněte na mapu a zkuste si den naplánovat podle sebe. 



6.       Praktické informace.

  • a)       Na Islandu mají zásuvky stejné jako u nás. Není potřeba kupovat redukci nebo adaptér. 

  • b)      Island není členem EU, ale je členem Shengenského prostoru, takže data+volání jsou jako v EU. 

  • c)       Vezměte si plavky. Lhostejno kdy jedete. Třeba v zimě. Hot tuby jsou teplé vždy. Unavuje vás už jízda autem a nedaleko vidíte hot tub? Zastavte a běžte si do něj skočit. 

  • d)      Velryby se dají nejlépe pozorovat ve městečku Húsavík. Můžete je ale vidět i na jihu.  

  • e)      Koně žijí na Islandu divoce i jako majetek farmářů. Na vlastněné koně se nesahá ani je nekrmte. U divokých koní záleží, jestli k vám přijdou a kdo vás u toho vidí. Selfie s koněm? Jdeme do toho! 

  • f)        Polární záře se nejlépe pozoruje mimo světelný smog. Čím severněji, tím delší noc/tma, ergo větší šance polární záři spatřit. Hledejte na obloze „mrak“. Ten se většinou změní v auroru. 

  • g)       Pojištění auta. Chtějte SCDW, SaA, GP. TP není nutné. TP je pojištění proti krádeži vozidla. Vzhledem k tomu, že se na Islandu nekrade, je to celkem zbytečnost. 

  • h)      Benzínky. Hledejte značku Orkán. Jedná se o nejlevnější řetězec benzinek. A navíc nabízí možnost samoobsluhy (přijedete si třeba ve 2 ráno a natankujete). 

  • i)        Užitečné stránky: ROAD.IS, SAFETRAVEL.IS – aktuální info o silnicích, varování před počasím.  

  • j)        Lokað = cesta uzavřena, zákaz vjezdu. 

  • k)       Nejlevnější supermarket na Islandu: Bónus. Hned za ním je použitelný ještě Krónan. 


#island #jaksepripravit #cestovani