EXIT In Industry - Jak bylo?

26.8.2023



zahlédl jsem v lineupu PetDuo a bylo jasné, že pojedu. Keith Carnal, Industrialyzer, Lucca jsou jména, která jsem znal a nemusel googlit. Nakonec ta neznámá ani googlit nebylo potřeba. Rozhodnutí padlo. Vzít s sebou foťák na zkoušku a vyzkoušet si odfocení vůbec prvního nightclub/nočního eventu. Výzva přijata.


Moje poslední akce byla ještě v Boby centru asi rok nebo dva před Covidem. Potom nic. A tohle techno vakuum bylo potřeba konečně zrušit a opět načerpat energii, vrátit se domů, čapnout za pačesy toulavé mojo. Koneckonců je techno to, co mě vždy zachránilo v nejtěžších životních chvílích. Kdysi kolem dvacítky jsem si říkal, že techno už je láska na zbytek života a bude ze mě nakonec techno dědek. Směřujeme tam. Na velké nebo větší techno akce jezdím od prvního momentu, kdy mi bylo 18 a tím pádem šlo zmizet v pátek odpoledne a vrátit se domů na druhý den odpoledne. Chápej, párty bez after párty není skutečný techno víkend. Letos je tomu 20 let. Oslavím 38 let. 20 let po všech možných i nemožných techno akcích napříč Evropou. Německo (Nature One), ČR (nepočítaně), Maďarsko (jakýsi zaprděný klub v centru, kde se hrálo hardtechno), Chorvatsko (Ultra festival a techno stage - 2x). 20 let s technem a už to vypadá do konce dnů.  


Party people

Díky diskuzi k eventu na FB bylo jasné, že na událost přijedou i Poláci. Až na jednoho debila, který si myslel, že bude hrozně funny si hrát na letní vodní flirtování (stříkat mi na foťák vodu) jsme to zvládli kupodivu bez úhony. Tím myslím interakce my vs Poláci. Zbytek párty people jako obvykle. Jednou jedinkrát se stalo, že jsem na technu zažil bitku. Za 20 let! Teď to srovnejte s těmi rock, metal opicemi, které se na ty jejich eventy snad jezdí mlátit jako nějací hooligans. Pokaždé, pokaždé, co jsem zažil, tak se u tohoto stylu někdo musel porvat. Technaři? Vždycky opak. A tady ve Vítkovicích nebyla žádná výjimka. Drtivá většina lidí neuvěřitelně pozitivně naladěných. Úsměvy, radost z techna, pohybu. Jen jedna labilní (netuším, na čem fičela, ale co jsem viděl 5 sekund projevů, zmizel jsem co nejdál) blondýna, kterou by měli dát do kouta na řetaz a na hubu masku jako z Hanibala Lectra. Takže z celé akce celí 2 lidé špatně a tisícovka naprosto v pohodě. Slušný vzorek.

Sedím si na lavce, abych do sebe dostal nějaké tekutiny. A vedle mě borci. Přišel z davu technař se žádostí o zapalovač. Ti vedle mu nabízeli hned z balíčku cigarety, omlouvali se, že teď zapalovač nemají, ale seženou a začala sháňka po zapalovači. Pak tu byl hodně pod čáru vykreslený borec, který se sotva držel pletiva plotku. A byl faaaakt hodně. Bylo vidět, jak má ruku v rozkroku, ale nestuduješ detaily. Pak se podívám pořádně a vidím kapky. K jeho obraně by záchody v takovém stavu neměl šanci najit. Schytala to lavička. Asi lepší než do oblečení. Ukazuju s úsměvem výjev hned vedle sedícímu páru. Co na to mužská část? Začali jsme se oba chlámat a uzavíráme, jak je fajn, že se borec dobře baví. Houpeme se na lávkách do rytmu a jdu si po nabrání dechu zase na plac. Žádná agresivita, nic. Tenhle vibe mě nepřestane příjemně udivovat.

A s foťákem v ruce to uvidíte ještě znásobeně. Nevím, kolik lidí jsem vyfotil, nicméně se za celou noc přihodilo 3x, kdy mi někdo řekl, že se fotit vysloveně nechce. 2x se omlouvali s tím, že nemůžou pak být vidět na internetu z tohoto dne. Říkám, že je mi to jasné a fotit se nebude, jak není potřeba omluv. Protože beru, že těch důvodů můžou být mraky. Jsem na akci na tajňačku, cajk, nefotí se. A zbytek? Ti odvážnější za mnou chodili pro fotku. Další se vždycky nechali vyfotit nebo se rovnou ochotně nastavovali. Byla tu slyšet polština, němčina. Nejstaršího technaře bych tipoval na 55 let. Chvíli tancoval vedle mě hned u repráku. Jo, dědo, věřím ti tvoji lásku a věrnost k hudbě. Směruju tam taky.


Zázemí

Co na to povědět? Každá techno akce je lautr stejná do puntíku, co se tekutin týče. Vždycky chybí voda, pomerančový džus. V boby je to evergreen. Ale že v Ostravě při outdoor akci, kdy se teploty v 8 večer pohybovaly kolem 28°C (přes den bylo 34°C) nebude o půlnoci voda, to je neomluvitelné. Lidi, co jezdí na techno tam jezdí v naprosté většině tančit. Nepočítaje tropické teploty. Větráky pochopitelně nula, nula nic. Přitom stánků bylo dost. Dokonce jeden s jídlem. Jistě, žádná varianta bez lepku pro celiaky (až na kukuřici), ale upřímně, buďme rádi, že je to vůbec na akci vidět. Jinde je to 16-24 hodin akce úplně bez jídla.

Povrch pro pohyb. Hnus. Stačí jedno slovo. Hliněné podloží, na které někdo chytrý dovezl velké balvany kamení. Neměl jsem kapku alkoholu a bylo kolikrát o hubu se snažit rovně pohybovat. Přičtěme k tomu oslňující světla a jste slepé tělo balancující na kamenech. Tohle jste na své akci fakt chtěli? Existuje desítka, ne-li víc, druhů štěrku podle jemnosti. Bylo dobře, že tu větráky nebyly. Prášilo se jedna báseň. Pro nás astmatiky ráj. Krom toho ze stropu padal uhelný prach od dunění soundsystému. Takhle si stojím, kontroluji právě udělané fotky a najednou cítím na ruce dopady skoro jako od vody. Hned se dívám, co to je. Voda je nesmysl. Že kape v boby, fajn. Tam je absolutně nedostatečně řešené větrání, ale tady a voda? Pohlédnu na ruku a vidím uhlí. Jemný uhelný prach po celé ruce. No tak jsme ve Vítkovicích v areálu bývalé těžby a hutnictví. Vytahuju kapesník, abych to setřel. Poznámka pro sebe. Pokud možno se pohybovat a fotit pod čirým nebem. Tohle dopadnout na foťák, tak mám problém.

Soundsystem. Ani ten sebelepší není moc k čemu, když vyberete špatné místo s mizernou akustikou. Zvuk byl dobrý v ploše přímo před repráky. Stačilo se hýbnout kamkoliv jinam a dostavil se téměř vždy a okamžitě silně nepříjemný dunivý maglajz zdeformované melodie, echa.

Na druhou stranu se dalo obejít areál a udělat noční fotky prostředí Vítkovic. Neuvěřitelná věc. Muselo být naprosté peklo, když to tu fungovalo na 100%. Monstr komíny, pece, vagony, věže. Bohužel u toho i zůstane. 50 na 50 s volbou tohoto místa.


DJs

Industrialyzer zklamal. Přitom míval takové pecky a míchal hutné, temné techno. Keith Carnal nepřevapil. Rozhodně ne v lepším slova smyslu. Až by se dalo polemizovat, který z těch dvou měl nudnější set. Nusha, zlobte se na mě, kdo chcete, ale už mám za těch 20 let ledacos naposloucháno, byla propadákem večera. To i první dj na úvod zahrál lépe. Včetně Luccy. Zažil jsem ji 3x. Jednou boby, podruhé Ostrava v nějaké hale a teď potřetí. Outsiderka české scény, která ale dokáže v některých momentech setu překvapit. Pche, česká top djka a nazývá ji outsiderem? Ano. Tohle není PR článek. Můžu si dovolit psát politicky nekorektně podle toho, jak to skutečně vnímám. Poprvé jsem ji slyšel naživo, když mi bylo 19.  Abych dále nepopichoval, necháme outsiderku ladem… Hvězda večera, jako obvykle, PetDuo. Nezažil jsem ani jednou, aby tohle seskupení podalo špatný výkon. Nikdy nezklamali. Nikdy mimo rytmus, performance mimo hudbu vždy skvělý, sakra to byl zase nářez. V divokém tempu to začalo na tepu 165 a ke konci setu už jsem měl 145. Jen za tenhle set hodinky hlásily 16 tisíc kroků. To jsem potřeboval.


Outro

Po ukončení setu PetDuo jsem to zabalil. Nic lepšího už nepřijde, není co pít, hadry propocené durch, za akci 35 tisíc kroků. Taková bilance je jasným pokynem k završení v tom nejlepším. Směr auto na nedalekém parkovišti. A kde teď o půl páté ráno seženu něco kvalitního k pití? Nostalgicky vzpomínám na značku Oxy. Bože, nejlepší věc, jaká se kdy prodávala na techno akcích. Druhá benzínka potěšila. Půl litru na ex a přestávám cítit žízeň. Ještě je tma. Za hodinu cesty po dálnici vidím svítání. Přijíždím domů a už je modrá obloha s pár bílými mraky. Prádlo jde rovnou do lavoru namočit. Takhle špinavou vodu jsem dloooouho neviděl. Akce úspěšná.


Fotky, fotoreport

Nejsem eventový fotograf. Ale bylo potřeba si vyzkoušet něco nového. Nejdříve došlo na uvažování, jaké tělo s sebou vůbec vzít. A7ii je můj workhorse. Mám ho v batohu na horách a víceméně ho beru tam, kam se hnu. Bez ohledu na prostředí. Jenže tohle místo bude na světlo skoupé. Ač nerad, beru A7iii. Dokáže ve tmě více. Proč nerad? Protože prostředí. Prach, špína, akce, opilí lidé, pohyb na parketu, riziko deště a v neposlední řadě se rozhodně snáz nahrazuje finančně za nový kus A7ii než A7iii, která stojí dvojnásobek.

Nastavení bude oříšek. Na zachycení ostrých fotek v pohybu je potřeba shutter speed zrychlit. To ubere světla. Fajn, zvýšíme clonu. Ale to zase rozmaže pozadí a zabere jednoho člověka. Dobře, zachránit to může už jen zvýšení ISO. Jenže limit nastavím na 3200. Víc a přes noise nepůjde rozeznat trávu prorůstající štěrkem od techno eventu. Ne úplně fajn situace a blesk vážně ne. Poprvé a na zkušenou. Nebudu si s tím dělat vrásky. Balím zoom od Sigmy f/2.8. Univerzála.

Situace na place se lomí po západu slunce. Tohle nebude snadné. Potkal jsem kolegu fotografa na place, který říkal, že fotí 20 let eventy. Věřil jsem mu. Byl tak vybavený, že jsem to nazval overkillem. Několik prime objektivů, zoom, wide… Vyjmenoval mi, co má na večer s sebou. Dávám se hlasitě do smíchu. Ne posměšně, to ani omylem. Vždyť ten chlap si vzal na akci auto se slušnou výbavou. Víc to rozvádět nebudu, zasvěcení pochopí. No a přesně jak povídal. Buď je světla moc (některé světelné efekty byly spíš snahou o oslepení účastníků), nebo zase příliš málo. A tak to bylo. Teorie vzala za své. Nastavení bylo během noci potřeba neustále měnit. Chvíli používám svůj preset, ale za hodinu už do něj rýpám a měním skoro vše. Fotit na burst je naprostá nutnost. Kašlu na to, jak burst neprospívá uzávěrce. Foťák je v záruce. Chci mít co nejlepší fotky. Praxe dává teorii jako obvykle na prdel. Z jednoho burstu 20 fotek snad budou použitelné 2 až 3. Netuším, fotky stále přetahuji do noťasu už zhruba 2,5 hodiny. A budu muset obnovit nastavení presetů ve foťáku, do kterých jsem tak rýpal, že jsou k nepoužití.

Není to legrace. Když fotíte lidi s úsměvem 2-3 hodiny, tak ano, ale tahat s sebou po čas celého eventu komplet výbavu, klidně dvě těla, aby nebylo potřeba měnit objektivy nebo hůř venku dokonce objektivy měnit kvůli kompozici. To je zápřah.


Jakmile fotky proberu a upravím, budou ke shlédnutí ve fotoalbu zde: https://www.facebook.com/jasonb54photography


Update po třech hodinách: po přetažení poloviny fotek (3.500) hlásí noťas plný disk. No, bude to zábava.





#report #jakbylo #jasonb54 #blog #blogjasonb54 #exitinindustry #technoevent #ostrava #ostravavitkovice #technovitkovice #technoostrava #exitostrava