Fotky z Islandu

Na Islandu jsme byli týden. Za tu krátkou dobu jsme ale využili času dovolené na maximum a během této dobrodružné doby vzniklo přes 12 tisíc fotografií. 

Setkal jsem se s požadavkem umístit fotografie na internet. To se snadněji řekne, než provede. Přidat si 20 fotek do galerie na mé webové stránky www.jasonb54.eu není potíž. Přidávat 12 tisíc fotek... To je úplně jiný příběh. 


Třídění

Postupem času vznikala jedna kategorie fotek za druhou. Osobní, pro veřejnost, krajiny, počasí, podle lokality. Třídění bylo fajn, ale ukázalo se, že bude prospěšné tak leda nám, účastníkům dovolené, a našim rodinným příslušníkům. Počet fotek se zmenšil velmi nepatrně. Promazal jsem jen velmi nepovedené, máznuté fotky. 
Poté vznikala kategorie s vidinou umístění na internet. Tam už začalo první agresivní třídění fotek a mazání. Ve výsledku po 3 měsících práce zůstalo 6 tisíc fotek. No, hromada práce byla sice vidět, ale stále se mi nechtělo uploadovat 6 tisíc fotek na svůj web. Dal jsem si 14 dní odpočinku na promyšlení. 


Kam ty fotky teda dát?

Měl jsem 6 tisíc fotek, které bylo možné dát na internet. Říkal jsem si, že na svůj web je nedám. To je zkrátka příliš fotek a práce na měsíc. Na druhou stranu bylo žádoucí k fotkám přidat nějaký ten komentář, protože narovinu, většina fotek na Islandu si zasluhovala být spojena s příběhem, který fotku umocňuje o 50%. A na mém webu zásadně komentáře k fotkám nepřidávám. Tak co? Dát to na Facebook? Ne. Tu myšlenku jsem zavrhl během 5 minut. To je to nejhorší místo pro taková fota. 
Nějaké jiné sociální sítě? Nelehká volba, protože všechny tyto sociální sítě obrázky kriplovatí, rozumějte omezují, ořezávají, snižují kvalitu, rozlišení atd. Jenže těch fotek je pořád i tak příliš. 


Třídění verze 1.01

Řekl jsem si OK, lidé přijdou o hodně, ale já si ušetřím práci. Rozhodl jsem se velmi agresivně fotky promazat. Pochopitelně, že stále máme k dispozici 12 tisíc fotek, ale pro veřejnost jsem si stanovil maximum 1000 fotografií, které zveřejním. 
Teď, na začátku února 2022, po 5 měsících práce, zůstalo 800 fotek, které jsem postupně začal přidávat na svůj Instagram. Dneškem jsem nahrál všechna chtěná fota. Číslo se nakonec ještě zmenšilo, protože i tak s tím bylo příliš práce. Reálně mám z Islandu na Instagramu cca 600 fotek. Vždy jsem nahrával fota v balíku. Jedna úvodní fotka a dalších 7-10 za ní po rozliku. 
#Instagram umožnil i přidat krátký popis. Snažil jsem popisky dělat opravdu co nejkratší. Být to má práce, rozepíšu se o celém příběhu, ale nemám z toho ani korunu, takže ne, škoda času. 


#Island je na fotografování jako stvořený. Něco jako Švýcarsko. Jsou fotogenické země a pak ten zbytek. 


Co s těmi dalšími 11.200 fotkami?

To je jednoduché. V současnosti pracuji na vytváření fotoknihy, která to nejlepší pojme. Cena za fotoknihu se bude odhadem pohybovat okolo 10 tisíc Kč. A to ještě za použití slevového kuponu na 800,- Kč :D Díky #CEWE. Vzhledem k tomu, že #dovolená na Islandu nás vyšla na necelých 100 tisíc toto beru už jen jako součást dovolené a vzpomínky na celý život uchované na papíře. Data z flashky vám zmizí raz dva, na úložišti v cloudu také nejsou v bezpečí, vypálit na CD-ROM už je archaická záležitost a paměťové karty? Ne, ani omylem. Fotokniha a papír je pořád nejlepší možností. 


Instagram

Kdo neví, Instagram je sociální síť zejména pro fotky a méně pak pro krátká videa. Ne pro trapné infantilní stupidity jako TikTok, ale krátká videa. Jak se na něj dostanete a na můj profil, abyste mohli fotky vidět? Otevřete si stránku www.jasonb54.eu a klikněte na ikonu Instagramu. Mé stránky vás přesměrují na můj profil, kde fotky uvidíte. Dokonce vám sama stránka nabídne stažení Instagram aplikace do mobilu. Vytvoříte si účet, a když dáte na mém profilu funkci sledovat, neunikne vám už žádná moje fotka (určená pro Instáč). 


Příští článek uzavře celé naše putování po islandu a sice závěrečným dnem, dnem odletu, kdy jsme brouzdali po jihozápadním pobřeží Islandu a objevovali vraky lodí, majáky a masivní útesy, kde se natáčel i film o cestě dvou islandských muzikantů na Eurovizi. Je to komedie a hraje tam známý vtipálek, který je sice věkem dávno za zenitem, ale... což takhle přidat fotku, která řekne víc? Mohl bych i sem, ale je na Instagramu, tak se běžte podívat :D 


A další plány?

Mám několik favoritů, ze kterých budou obrazy na stěny v domě. Když se na fotky dívám, tak si říkám, že za tohle lidí platí, aby si mohli nechat vytisknout a pověsí si na stěny v domě něco, kde ani sami nebyli. A já vytisknu na obraz něco, kde jsem stál vlastníma nohama a ty fotky dělal. Stál jsem naproti sopce, stál jsem kilometr od ledovce, jezdil na islandském koni po pláži, koupal se v divu světa - Modré laguně... jo, je důvod si pár fotek vytisknout ve formě obrazu :)) 

EDIT 2023: fotoobraz už visí na stěně. 



#jasonb54