Hiking | Dlouhé Stráně, Jeseníky

Jedná se o sedmý div ČR a my neustále jezdili kolem a nic. 


Dlouhé Stráně pro nás zkrátka nebyly z turistického hlediska ničím zajímavé. Vyhlášené sjezdy na horských kolech. Nic pro nás. 

Projížděli jsme vždy kolem a říkali si, že jednou si to projdeme. Abychom měly oblast kompletní. A ten den nastal takhle o víkendu. 


Kam si vyjet?

Přemýšleli jsme, kam se vydat. Beskydy máme prochozené. Tam, kde jsme nebyli, se ani nepodíváme, jelikož ochránci přírody oficiálně zrušili přístupy. Nenajdete cestou na vrcholy značení a vstup je zakázán. Například taková Kněhyně. 
Kam jinam na jednodenní výšlap s návratem v rozumných hodinách? Jeseníky. Seznam míst, kde jsme ještě nebyli už se nemilosrdně tenčí. Když navigace zabloudí, trefíme, jelikož už vesnici poznáváme. Výhodou je, že něco jdete v létě, takže si můžete zkusit trasu v zimě. Nevýhodou je, že nám začínají být jednotisícovky málo. 
Celý týden bylo krásně. Zbytek měsíce nestál za mnoho, babí léto se letos nekonalo vůbec a my si říkali, když na túru, tak v sobotu. Pak se to určitě zase zhorší. Výběr padl na Dlouhé Stráně. Pokochat se výhledem na tu velkou vodní plochu na vrcholku pohoří, vysílač na Pradědu jako na dlani, udělat video, pár fotek a tentokrát ani nebyl v plánu žádný sportovní výkon. Zvažovali jsme i variantu „lanovkou nahoru“. 
V sobotu ráno bylo zataženo a mlha. Na horách hlásili déšť a 5°C. Prozradím to hned. V neděli bylo opět azuro a teplo. Stejně jako celý týden. Až na sobotu. Den, kdy jsme jeli na hory. 

Na druhou stranu za mlhy jsem ještě nefotil. Natrénuji před návratem do Budapeště. Kdysi dávno před 15 lety jsem ji navštívil v listopadu. Koukat z mostu nad Dunají na zamlžený parlament bylo skvělé. Snad i letos. 


Na místě

Výbava nachystána, přijíždíme, parkoviště prázdné. Vrtochy počasí mají mnohá plus. Méně lidí nahoře? Bereme! Přijeli jsme bez spěchání. Navigace sice fungovala, ale silničáři si řekli, že to řidičům zpestří. A tak jsme lehce zabloudili. Na místo jsme dorazili o hodinu později. Rozhodování bylo snadné. Na výšlap nahoru a dolů už to dnes není. Brzy se zatmí. Mlha tomu nepomůže. Manželka byla ráda, připomínala jí naši dovolenou na Islandu, ale já nadšený kvůli technice nebyl. Jedeme lanovkou? Ano. 

Upřímně řečeno to byla nejlepší volba. Jednou už jsem ten kopec šlapal až k Medvědímu vrchu a není vůbec o co stát. Není vidět nic. Trasa nezáživná. Nad vašima hlavama lanovky. Výstup k prdu. Jasně, jedeme lanovkou. 

Co nabízela varianta pěšky? Po cestě by nebylo co fotit, nahoře nestihneme půjčit ani koloběžky, všude bude po návratu dolů zavřeno, celý den mlha a sychravo… Na osobu cesta nahoru lanovkou 380,- Kč. Není to málo, ale jedeme. 
Ani jeden nemusíme výšky. Respektive výšky, když pod nohama nic není. Lanovka je to poslední, co využíváme. Sedíme na ní a říkám nahlas manželce. Uvědomuješ si, že je tohle snad 100x nebezpečnější než moje jízda na motorce? Tam jsi na silnici. Přilba na hlavě. Můžeš brzdit. Směřovat pád. Oblečení s tolika chrániči, že už člověk neskončí jako prejt, ale dokáží ho dát dokupy. A tady? 30m nad zemí. Žádná ochrana. Když to spadne, tak jde rodina na pohřeb. 


Slézáme z lanovky. Ty tady využívají hlavně cyklo nadšenci do sjezdů. K tomu jsou Dlouhé Stráně výborné. Mnoho cyklo tras ke sjezdům. Vidíme je všude. Různé stupně náročnosti včetně pohřební černé. Zde se musí vyřádit každý cyklo nadšenec. 

Hned u konce lanovky je rozhledna. Ať je nebo není mlha, je tam k ničemu. Trasu jsem šel poprvé za krásného počasí a vidíte úzkým vykáceným pásem část lesa na protějším svahu. Výhled naprosto o ničem. Dokonce mám za to, že ji za rok vylezou tak leda děti, které se chtějí nahoru dostat jen ze zvědavosti. 

Nyní jsou na výběr dvě trasy, které končí ve stejném bodě. Ta vlevo je po asfaltu a vpravo jde lesem. Prošel jsem oběma a nesrovnatelně lepší je ta lesní. Po asfaltové neuvidíte zhola nic. Po té lesní uvidíte ze dřeva vyřezané ovce, sochu a ještě u toho stojí „chaloupka“. 

Navíc je to první zajímavý úsek kopce. Jdete vysloveně lesem. Lesní cesta končí asfaltovou silnicí. Nad námi byly 2 funkční větrné elektrárny a jedna bez vrtule. Pokračujeme. 

V této fázi už nestoupáte. A pokud tam nějaké stoupání skutečně je, nevšimli jsme si. Ani se nezapotíte. První cedule a druhá. Dlouhé Stráně. Už jsme tady? Ano, je to tak. Nevidíme nic. 

Je hustá mlha. Na mnoha místech není ani vidět hladina vody v nádrži. Přesto dělám fotky, které najdete ve fotogalerii číslo 2 (www.jasonb54.eu). Fotit v mlze je výzva a první příležitost. Musím uznat, že to má svoje kouzlo a kdyby bylo trochu více šera, do toho nějaký zdroj světla v dáli kuželovitého tvaru... ano, s tím by se daly dělat divy. Mlha mi učarovala coby téma k focení. 



Kde tady mají ty kolobrdy?

Cedule se směrem půjčovna koloběžek. Po cestě drobný stáneček s kávou a dvěma lávkami na sednoutí. Nesedáme. Nemáme čas. Chceme si stihnout půjčit koloběžky. Pán s nimi odjede dolů do vsi v 15:30 hod. Přicházíme v 15:25 hod. Půjčovna není kamenná ani formou stanu. Prostě tam stojí něco podobného Fordu Transit a uvnitř to má koloběžky. Půjčení jedné koloběžky je za 380,- Kč. Dolů do vesnice to je 14 km. Pán je nepříjemný a naléhá ať to stihneme do 16:30 hod. dolů. Nechápu jeho obavy. To musí za hodinu zvládnout každý. Za chvíli mě to přechází. Taky jsem pracoval s lidmi a beru zpět. Věřím, že se našli tací, kteří to nedali ani za 2 hodiny. 
My bez problému. Nejsme tělesně ani psychicky handicapovaní. Máme bonusový náskok. Před námi ještě skupina 4 kolobrdařů. 


První zážitek z koloběžek? Nebudu opakovat. Asi jsem čekal, že to bude stabilnější a pojede rychleji. Nicméně se sluší říct, že jen na ní stát a sjíždět kopec, kde bylo na co se koukat (podzimní lesy, skály, výhledy, dolní nádrž, kolem tekoucí řeka) je fajn. Nebýt toho okolo, tak jsou to vyhozené peníze. 

Fajn to bylo do doby, než dorazíte na rovinku a je potřeba se odrážet nohama, kličkovat mezi dalšími turisty na úzké cestě ve vesnici, překračovat frekventovanou silnici. 
Video na youtube zde: 
https://www.youtube.com/watch?v=n8m8CWWGpNM&list=PLW9_WOS83VDZASxdUic4KnKPsslgJ_x7v&index=4




#dlouhestrane #blog #jeseniky #travel #cestovani #nadrz #kolobezky #mlha #medvedihora #honorwatchgspro #jasonb54 #vylet #turistika #morava #hory