Hiking | Hřebenovka E3 - Červenohorské sedlo - Keprník, Jeseníky

Naši nejdelší hřebenovku začneme právě tady.       


Video zde:

https://www.youtube.com/watch?v=ZSNunfqoVaQ&list=PLW9_WOS83VDZASxdUic4KnKPsslgJ_x7v&index=15

Ve videu najdete celý pochod, jako byste tudy sami šli.    



Délka E trojky mě opravdu překvapila.     

Tohle byla naše první hikingová trasa na hřebenovku. Říkali jsme si, v čem je rozdíl, a že to musíme zjistit. Jednoho večera jsme se rozhodli a bylo jasné, že se při prvním vhodném počasí na nějakou vypravíme. 
Nachystáte si věci do batohu jako obvykle (příprava na všechno možné, co by mohlo přijít; o obsahu batohu už jsem psal dříve), v autě si pustíte nějakou příjemnou výletní hudbu ať přežijete ty mamlasy na silnicích, kteří za volantem nemají co dělat a do navigace nastavíte Červenohorské sedlo.   
V době, kdy jsme přijeli na Červenohorské sedlo byla parkoviště plná. Parkovali jsme až u vchodu do lesa. Parkovné nikdo nechtěl. Sice u vjezdu stojí bouda s nápisem parkovné XX,- Kč, ale pokud není výběrčí, není problém a jedete dál. Najdete si vhodné místo k zaparkování a mezitím uvidíte dosud fungující hotely všude kolem. Vždy jsem jen projížděl kolem. Až teď jsem zjistil, jak velké toto místo je a kolik hotelů je tu nasáčkovaných vedle sebe. Jistě, všechny hotely jsou kvalitou horské a české, tedy čtěte kvalita nic moc, ale pandemie Covidu-19 je očividně nepoložila. 

Z Červenohorského sedla k Vřesové studánce

Není kam zabloudit. Hned na parkovišti je rozcestník a jdete pořád po cestě. Není potřeba tak přemýšlet, na kterém rozcestí a kam, dívat se na mapy nebo do mobilu do aplikace. Můžete si v klidu užít cestu. Pokochat se například různorodými mraky na obloze.   


Anebo Pradědem v dáli, když se po cestě nahoru otočíte zády ke směru výstupu. Myslelo se i na unavené turisty a potkáte několik míst, kde se dá odpočinout. Cesta k Vřesové studánce je příznivá i pro cyklisty. Potkali jsme hned několik. Naštěstí uvědomělých, takže chápali, že jsou na turistické trase a ne na cyklostezce, zpomalovali, snažili se uhýbat. Od 4ervenohorského sedla po Vřesovou studánku budete mít příležitost na focení 3x. Praděd v dáli, výběžek s výhledem na vesnice dole (viz foto níže) a pak u Vřesové studánky. 


Samotná Vřesová studánka byla velmi zajímavá. Nejen, že zde máte zdroj pitné vody zdarma, dá se nahoře i přespat. Pokud při vaší cestě neuvidíte provazový žebřík vězte, že nahoře někdo je a nechce už být rušen. Po stěnách jsou fotky různých svatých a viděli jsme i peníze. Zvláštní místo. 


Pohled při východu ze studánky stojí určitě za to. Díváte se na protější svah, obrovské masy kamení popadané z horních částí masivu a je vám jasné, proč bývají u tohoto místa varování na laviny. Je to obrovské údolí a hned si i vzpomenete na památník obětem hor, který jste minuli při stoupání. 


Vřesová studánka - Rašeliniště 

Co bylo na hřebenovce nejlepší? Že se počasí vystřídalo takovým způsobem, že byla cesta neuvěřitelně pestrá. Ke konci zimy jsem uvažoval nad tím, zda koupit letní kalhoty nebo zvolit raději odepínací, ze kterých jdou udělat kraťasy. Zvolil jsem perfektně. Když se ochladilo nebo pršelo, stačilo pouze zapnout zip a byly kalhoty. Oteplilo se? Zip a nohavice šly do batohu. Skvělá volba. I na nepromokavý Mac in Sac došlo. 

Dalším překvapením byl dřevěný chodník. Tak jsme poznali, že jsme již v oblasti rašeliniště. Zajímalo by mě, zda tu někdo někdy zemřel v důsledku ponoření do bahna. Před vytvořením chodníku. Chodili bychom tak vlastně po mrtvolách. Ne, že by místo vyzařovalo temnou energii, ale na pár místech ten průchod lesem nejpříjemnější nebyl. Možná k tomu přispělo i počasí a mnohem těžší vzduch než jinde. 

Jakmile rašeliniště minete, čeká vás výkonová část trasy. Do teď to byla procházka. Od rašeliniště budete citelně stoupat. Tady jsem se na chvíli otočil a šel zpět ať mám výhled na trasu, kterou jsme ušli. Hřebenovka je skvělá. Máte vše na dlani. Žádný pocit stísněnosti jako třeba na Smrku v Beskydech, že na vás něco padá nebo vás svírá. 


Keprník

Nedíval jsem se na obrázky předem, jak vrchol vypadá. Znal jsem trasu, dobu hiku. Vizuální vjemy jsem si nechal na samotnou cestu. Musím uznat, že šlo o moc pěknou trasu. Zápřah do kopce, rovinky, odpočinkový sestup pozvolný, poté zase trochu kopec, rovinka a na závěr stoupák, aby byl pohled na Keprník odměnou. A tou byl. 

Ještě než jsme na něj vylezli, dali jsme si oběd u příhodně povalených dřevěných klád hned u cestičky k vrcholu. Mohli jsme jej tak obdivovat během jídla. Nejkrásnější kombinace. Půlka batohu zmizela v našich žaludcích a teď se tam vyškrábat :-) 

Na Keprníku to fouká. I když jsme šli v červenci, měl jsem během 10 minut nahoře zmrzlé ruce. Úplně. Říkal jsem si, že je na Keprník příště potřeba vzít s sebou rukavice a čepici do batohu. Nedělám si legraci. Nevydržíte bez teplého oblečení nahoře dlouho. Fučí tam neuvěřitelným způsobem. A my si říkali u jídla, jak to, že se tam lidé tak střídají. Nikdo tam nevydržel. A to jsme seděli kousek od toho. Pár výškových metrů a udělá tohle. Šli jsme dolů navlečení a lidi jdoucí nahoru se tak zvláštně koukali, jestli nejdeme z Everestu. No však brzy určitě pochopili. O pár desítek metrů níže už bylo sice zase letní teplo, ale já byl pořád zmrzlý. 


Naměřené hodnoty

Jako na každý jiný hike nebo sport obecně používám na měření hodnot hodinky Suunto 7. Jistě, existují novější modely, ale sedmičky jsou pořád nejlepší. Jak je z údajů patrné, šli jsme zhruba 16 km a zabralo nám to 6 hodin. 


Hodnocení

Krásná trasa. Určitě půjdeme i další části hřebenovky a můžete se těšit na pokračování. Nedaleko byl Šerák a jsem si jistý, že to bude i moje další video. Z Keprníku na Šerák. Tak se uvidíme příště 😊 


#suunto7 #CervenohorskeSedlo #hiking #turistika #HrebenovkaE3 #HrubyJesenik #jeseniky #hory #hrebenovka #NaucnaStezka #keprnik #léto #video #youtube #cestovani #morava #czechrepublic #jasonb54 #VresovaStudanka #CervenaHora #MacInSac