Hiking | Karlova Studánka - Chata Barborka - Vodopády Bílé Opavy

Beskydy prominou, ale Jeseníky jsou na Moravě zkrátka hezčí hory.     


Video zde:

https://www.youtube.com/watch?v=NE-Rw_G_wis&list=PLW9_WOS83VDZASxdUic4KnKPsslgJ_x7v&index=16


Cesta na Praděd (do Karlovy Studánky) je jednou z nejsnazších vůbec z Českých hor. Nově položený asfalt, krásná cesta, jakákoliv navigace vás spolehlivě navede. I bez ní je po cestě dostatek ukazatelů. 

Přijedete na Hvězdu a buď se vydáte vlevo, počkáte před závorou až bude možné vás pustit nahoru, nebo pojedete stále rovně a sjedete do Karlovy Studánky. Tam jsem zajel i já. Na Pradědu už jsem autem byl, obhlédl si situaci a tentokrát to chtělo větší sportovní výkon. 
Zaparkujete na centrálním parkovišti v Karlově Studánce, které je hned na začátku lázeňského městečka směrem od Hvězdy. Platba kartou není možná, jen hotově. Vezmete si výbavu a máte na výběr dvě možnosti. Buď budete chtít k vodopádům vystoupat, nebo půjdete nejdřív k chatě Barborce a vodopády uvidíte sestupovým směrem. Já zvolil druhou možnost a jsem za to doteď rád, vystoupávat tyto vodopády neplánuji. Výstup vodopádů se rovná jít z parkoviště vpravo po silnici asi 200 metrů a hned vás navede první tabule naučné stezky. Výstup k Barborce směrem na Praděd znamená jít z parkoviště směrem rovně za nosem ke kopci. Je to modrá značka vedoucí mezi domy k lesu. 


Z Karlovy Studánky k Barborce

Půjdete po modré značce. Cestou do Karlovy Studánky jste míjeli hotel Hvězda. To, co jste s autem sjeli dolů teď vystoupáte lesem po svých. Cesta je to neustále do kopce bez rovin. Na pár místech cestu protká tekoucí voda. Půjdete vesměs po hlíně a kameních podél silnice vlevo nad sebou. Silnici uvidíte zhruba v polovině výstupu. Cesta je sice náročná, tep mi vystoupal na krásných 168 za minutu, ale zároveň lesem s výhledem ke konci trasy. Konec této trasy poznáte tak, že se lesní kamenitá cesta najednou napojí na silnici a předěl je tvořen navezeným jemným štěrkem. Na tomto místě je také hned ukazatel směru. Nyní půjdete pár kilometrů po silnici směrem nahoru, než narazíte na závoru a chaty, hotely.    


K Pradědu? Ne, k Barborce 

Po příchodu k chatám a hotelům uvidíte v dáli na kopci Praděd. Cesta je snadná. Stále po asfaltce směrem nahoru. Není kam zabloudit. Rovně a mít na očích Praděd vpravo. Ujdete dalších pár kilometrů, možná méně až narazíte na rozcestí, kde je velká cedule se směrem k Barborce. Vydáte se tedy směrem doprava na Barborku. Už je to jen kousek a uvidíte chatu v lesích a kousek před ní ukazatele směrem na Bílou Opavu, poslední ceduli naučné stezky. Ano, začínáte na konci naučné stezky. Pokud jste si vybrali tento směr, poděkujete mi dole až přijdete dolů do Karlovy Studánky. 


Bílá Opava

Začínáte od pramene a jdete směrem dolů. Přesto, že jdete s kopce dolů, cesta je technicky hodně zajímavá a těžká. Musíte dávat pozor, kam šlapete. Jednak vás čekají kameny, kořeny stromů, úzké cesty, uměle vytvořené dřevěné lávky a mosty, ale i ostré kameny, po kterých teče voda, padlé kmeny stromů a celkově jsem byl z trasy nadšený. Je to jako cesta k Vysokému vodopádu, ale 2x tak těžká a zábavnější. Na začátku trasy je upozorňující cedule, že tuto trasu není dobré chodit v zimních měsících. Pochopíte velmi záhy proč. V zimě bych Bílou Opavu opravdu nešel. Bylo by to jako prosit o úraz a seznámení se se členy horské služby. 
Přesto, že z videa jde o poklidnou trasu, není tomu tak. Video ohromně zkresluje. Ve skutečnosti je video a realita sto a jedna. Hned od počátku bude nastaveno, jakou cestou jdete. Lepší to bude až na konci trasy, dole u Karlovy Studánky. Potkal jsem po cestě pár rodin odpočívajících na lávkách. Na nohách botasky. Důrazně nedoporučuji tuto trasu jít, pokud jdete „na rodinný výlet“. Potkal jsem dost skupinek lidí, kteří byli na první pohled poprvé v horách. Botasky, kraťasy, bavlněné triko (jak do nákupáku), nejisté pohyby doufejme jen díky únavě. U některých skupinek jsem se nenápadně zdržel, že jsem chtěl udělat záběry do videa. Nechtěl, nebylo na těch místech co točit. Nosím v batohu lékárničku a když jsme u toho komplet výbavu. Jen jsem se ujišťoval, že se ta skupinka dostane přes kritický bod. Často jsem si řekl, že bych nechtěl být členem Horské služby, když to vidím. Například jdete po dřevěném mostu, pod vámi 50 metrů nic, údolí, ve kterém teče voda a najednou zmizí cesta a musíte jako kamzík přešplhat po kamenech. Jedno uklouznutí nejisté nohy a letíte ze svahu dolů. 

Tato trasa je zatím nejnáročnější z Jeseníků, jakou jsem šel. A je krásné to, že si toto můžu říkat co každý měsíc. Posunuji svoje limity a užívám si to. Nejdříve jsem měl osobní rekord na Vysokém vodopádu. Poté Smrk v Beskydech jednou i podruhé v zimě, pak hřebenovka v Jeseníkách E3 a teď i Bílá Opava. Co bude příště? Těším se ať je to, co chce. Našlapete z Karlovy Studánky k Barborce a zpět dolů po Bílé Opavě 13,5 kilometru. Hodinky mi napsaly, že bude doba zotavení 85 hodin. Trasy opravdu nejsou o kilometrech. Což dokazují i screenshoty o výkonu níže. Tep byl hezky rozmanitý a těch spálených kalorií! 

Uvidíte po cestě mnoho vodopádů. Některé menší, jiné větší. Dokonce i různé druhy. Jeden soulitý, pak zase několik drobných pramínků. Po cestě dolů budete provázeni neustálým zvukem tekoucí vody. Kořeny stromů nezřídka vystupují k povrchu a půjdete po nic nebo přes ně. Do cesty se vkradou i kameny. Nejen ty malé na cestách, ale i skály, které budete muset přelézt. Někde v polovině trasy bude po těch skalách a kamenech téct voda. Čeká vás trasa, kde je vidět snaha o přirozený chod. Povalené stromy, různorodé odbočky. Velmi pestré prostředí, kde si dáte do těla a pokocháte oko. 



Hodnocení

Ne nadarmo má Bílá Opava hodnocení 4,8 na Googlu. Tohle místo odpovídá hodnocení. A kvůli tomu také potkáte mnoho lidí. Jednak je to fajn kvůli bezpečnosti, ale na druhou stranu je jich zase příliš. Tohle mínus ovšem vyvažuje příroda okolo. Při krásném, slunečném dni je to super. Ještě lepší je, když se počasí prostřídá a občas sprchne. Já měl všechno. Slunce, mraky, chvíli pár kapek, trochu větru. Bombové počasí, tak pestré a výlet byl hned lepší. Hned se na některých místech zvedne adrenalin. Třeba po dešti na kluzkých skalách. Z Karlovy Studánky k Barborce a zpět trasou Bílé Opavy do Karlovy Studánky jsem při nahrávání videí strávil 3,5 hodiny. Za 3 hodiny takové porce zábavy a sportu? Určitě půjdu znovu. Co rozhodně s sebou? Mobil/foťák, pořádné boty. Na ruku chytré hodinky ať máte pak dole u auta/autobusu dvojnásobnou radost 😊 


#suunto7 #BilaOpava #hiking #turistika #praded #HrubyJesenik #jeseniky #hory #vodopady #NaucnaStezka #KarlovaStudanka #léto #video #youtube #cestovani #morava #czechrepublic