Hiking | Soláň, Beskydy

Soláň je spíše kopec než hora, má nějakých 800m, ale přesto patří k té části Beskyd, kterou musíte vidět a projít, když už chcete mít Beskydy prozkoumané. 


Video zde: https://www.youtube.com/watch?v=_9gwFyejpCI


Ony ty Beskydy tak velké nejsou a opravdu jsou spojené. Batoh na záda, potřebnou výbavu a Beskydy si můžete užít během víkendu. Slyšeli jste někdy pojem Beskydská sedmička? Ne? Tak si to vygooglete. 7 beskydských vrcholů. 


Soláň není tisícovkou, nicméně se ze Soláně dostanete ke zbytku hor Beskyd. Všechno je, co by kamenem dohodil, a jestli máte někde začít, tak právě tady. Autem se pohodlně dostanete k restauraci s parkovištěm. Seberete výbavu a jdete. Terén je příjemný. Hodně. Připraví vás na to, co je okolo. Jste na křižovatce. Paradoxně to na vrcholu teprve vše začíná. Na vrchol Soláň se totiž dostanete během 20 - 30 minut. A pak máte na výběr kam dál. Pustevny, Radhošť, Smrk nebo snad Lysá Hora? 


Nenáročný terén, ale ne nezajímavý. Jdete lesem, do kopce, s kopce. Chvíli štěrk, asfalt, hlína, kořeny stromů. Jestli začínáte, vybrali jste si dobrou trasu. Nebudete se nudit a nebudete ani lapat po dechu jako na Smrku. Příroda jako by věděla, jak udržet lidskou pozornost. Právě včas, kdy už máte dost cesty lesem se otevře výhled na okolní hory. Pak jdete přes louky a zase do lesa. Všude okolo spousta keříků borůvek. Najednou chata a občerstvení. Uprostřed ničeho. Hájenka. 


Zcela očividně je Soláň připravena i pro lyžaře. No za poslední 2 roky jsem tam sníh neviděl, jak je rok dlouhý. Možná jsem jen propásl chvíli, kdy tam byl aspoň umělý. Každopádně lze jednoduše ověřit, protože Soláň má i webkamery. 

Ono v Beskydech toto funguje na jedničku. Varování, webky a všechno důležité pro návštěvníky hor, kopců. Během mé návštěvy se začal zvedat vítr. Do 5 minut už zněla siréna s varováním, aby si lidé dávali pozor na padající stromy. Vyřešil jsem nasazením sluchátek a puštěním hudby naplno. Šel jsem na kopec v den svých narozenin. V den svých narozenin neumřete. A jestli ano, tak je to poetická smrt. Narodit se a zemřít ve stejný den. Takže ano, sluchátka a větřík mi byl ukradený. 

Abych ale nepsal, že jde jen o procházku. Dostal jsem se s tepem na jednom místě na 150 tepů za minutu, což není na Soláň vůbec málo. Jistě, že to uměle můžete vyhnat kdekoliv, ale tady to bylo přirozené. Dokonce jsem si říkal, proč tady nejsou kola? Terén byl na to skoro jako stvořený. V té době jsem na kole jezdil a dokázal jsem si zcela představit, že jedu i tady. Pár technických pasáží, ale kdo chce rovinu, neměl by jezdit do lesa. Potkáte tady hodně běžců. Více než pěších turistů, což je zajímavé. 


Beskydy byly dlouho na mém seznamu návštěv hodně vysoko, ale to se s prochozenými Jeseníky změnilo. Beskydy doporučuji všem, kteří s horskou turistikou začínáte. Soláň vás připraví. Radhošť a Stezka Valaška naladí na víc. Lysá Hora ukáže směr, prohloubí zájem s krásnými výhledy a Smrk prověří vaše fyzické limity. Tohle stačí absolvovat a máte perfektně vykročeno k dalším dobrodružstvím. 

Touhle cestou jsem završil Beskydy. Už není důvod se vracet. To nejlepší z nich jsem navštívil, natočil a teď zbývá dodělat Jeseníky. A pak? Tatry a Rakousko. 

Hodně zábavy a sportovního vyžití během hikingu. 




#solan #hiking #turistika #blog #jasonb54 #beskydy #video #morava