Hiking | Velký Javorník, Beskydy

Trasa na Velký Javorník je velmi snadná. Krom toho všechny cesty z jakéhokoliv směru kopce vedou právě na něj.     


Video zde: https://www.youtube.com/watch?v=_0s4HuZY9M8


Jak se tam dostat

Na mapě si vyhledáte vesnici Trojanovice. Poté vrchol Velký Javorník. Mezi těmito dvěma body si najdete nejzazší bod, kam se dá zajet autem a je to. Zaparkujete v Trojanovicích, v bodě, který jste si vybrali. Zrovna Trojanovice jsou na parkování skvělé. Tolik míst po cestě, kde se dá s autem zaparkovat. 
Pokud pojedete přes Frýdecko-Místecko, přeji pevné nervy a už konečně snad opravenou silnici.


Výstup

Cesta není ničím zajímavá. Polovinu tvoří asfaltová silnice a druhou polovinu běžná lesní s kamením. Sloužila a slouží pracovníkům lesa. Nečekejte vystouplé kořeny stromů nebo cokoliv, co by vaši cestu k rozhledně obzvláštnilo. Zabloudit není kam. Všechny trasy pod Velkým Javorníkem směřují přímo na vrchol. Ať využijete jakoukoliv, dovede vás na vrchol. Značení je přehledné, cedulky přesné a i kdyby tam žádné značení nebylo, tak platí dříve zmíněné. Cesta je běžná, lesní. Jako cesta do nákupáku, ale kolem sebe uvidíte trochu lesa.
Na začátku trasy půjdete cestou, ze které bude výhled na Malý Javorník. Pod vámi bude sráz. Není to nijak spektakulární výhled, ale vzhledem k tomu, že další bude až na rozhledně, užijte si to málo. V sobotních ranních hodinách modrá trasa směrem nahoru nebyla frekventovaná. Potkali jsme pouze pár skupinek. To se sice k poledni na vrcholu až hrozivým způsobem změnilo, ale o tom později. Mnoho míst je vykácených a půjdete tak holými místy. Potkali jsme na jednom velmi teplém místě pána, který sázel malé stromky. V jednom úseku byly na planině rozesety piliny a další zbytky ze stromů. Když jsme procházeli, ze země stoupala pára a vzduch kolem nás se oteplil o 4 stupně. Musím říct, že tento úsek byl velmi nepříjemný. Jediný větší úhel stoupání, i když nic, co by nezvládlo malé dítě, ale máte nastavené tempo, triko zahřáté na provozní teplotu a najednou z ničeho nic +4-5°C. Pokud jste do této části nepociťovali spocení, tam to přijde.
I když samotná cesta je nezáživná, když půjdete na jaře, uslyšíte velké množství různých druhů ptáků. Seznam těch, které se nám podařilo identifikovat se mi bohužel neuložil. Aplikace k rozpoznávání ptáků dle zpěvu je závislá na internetovém připojení. Nicméně to byl hotový koncert. 


Rozhledna

Na vrcholu Velkého Javorníku je postavena dřevěná rozhledna. Ze všech stran se lze dívat na okolní hory. Rozhledna je to nejzajímavější, co vás na kopci potká. Pod ní je i pomník obětem hor a chata. 


Závěr

Pokud se sem vydáte, naplánujte si během dne i další aktivity. Nahoru vystoupáte během chvíle a dolů je to ještě rychlejší. Za 2 hoďky nemáte co dělat.  


#vrchol #les #hiking #hora #turistika #VelkyJavornik #Beskydy #rozhledna