Jak jsem jezdil pro WOLT

Určitě jste někde už zahlédli reklamu na rozvoz jídla pod značkou Wolt. Skutečně si můžete vydělat 30 tisíc nebo snad více rozvozem jídla? To si rozebereme v článku. 


Ježdění pro Wolt jsem si zkusil a tady jsou moje postřehy, výsledky, doporučení. 



Lokalita: byla velmi důležitá. V Praze a Brně jste mohli vydělávat hodně. Menší města, menší poptávka a teď nově od 25.2.2023 i upravená pravidla výdělků. Uvidíme, kolik kurýrů to vzdá i v našich velkoměstech.  

Nábor: náborem projdete s polovinou mozku. Přijeď do A, vyzvedni objednávku s číslem XY, potvrď přijetí v mobilu, odvez zákazníkovi, potvrď převzetí objednávky zákazníkem. 

Zní to snadně a je to snadné záměrně, jelikož jakýkoliv rozvoz jídel cílí hlavně na studenty, negramoty. Nikdo jiný, kdo si to pořádně spočítá, by to v Olomouci jako hlavní činnost na IČO nedělal. 
Podání přihlášky bylo snadné. Vyplníte údaje. Obdržíte zprávu, že jste zařazeni do čekací fronty. Za týden jsem mohl jezdit. A to jen díky tomu, že výdej výbavy v Olomouci je jen 1x týdně. To mi jako dlouhá čekací doba fakt nepřijde. Vše jsem s Woltem vyřídil e-mailem nebo na webu. Už snadný proces onboardingu je varující, že je tu něco špatně. 


Výbava: dostanete výbavu podle toho, jaký dopravní prostředek zvolíte. Auto, kolo, skůtr. Podle toho brašna, menší brašna, triko či dvě, bunda. Hurá do provozu rozvážet! Za výbavu vám naskočí na kontě mínus 1.000,- Kč. Které, podle jejich slov, dostanete zpět po vrácení výbavy. Nicméně jsem byl svědkem situace, kdy klučina dostal zpět 750,- Kč bez jasného vysvětlení. Všetečná odpověď: „Kontaktuj podporu“. 


Aplikace: pro kurýry je Wolt Partner. Při jejím používání musíte mít zaplou GPS a data. Bez toho to nejde. Přiřadí vás do dané lokality. Jinde nesmíte jezdit. Jedině po kontaktu s podporou, která vás přiřadí jinam. Záložka „Statistiky“ je vtipná kolonka appky. Například mně ukazuje, že jsem si vydělal za ujetých 32 km autem přes centrum Olomouce celých 117,30,- Kč! „Máňo, pěkně se voblíkni, večer jdeme do nóbl restaurace!“ 

Pozastavil se nad svými údaji z této kolonky někdy jiný kurýr? Opravdu si myslíte, že máte výdělek 500,- Kč za hodinu nebo snad těch usmolených 117? Nezohledňují v té sumě žádné náklady. K aplikaci máte přiřazeno i telefonní číslo. Během doby jsem měnil čísla. Zkouším volat zákazníkovi z nového čísla, kde ho najdu, když napsal jen obecnou adresu, kde je dalších sto bytů a jmenovka toho příjmení nikde. Nemůžu. Ejhle? Ano, mám nové číslo. To byla „žůžo“ pátračka. 
Kontaktujte podporu pro změnu. Počkejte cca 15 minut. Restartujte aplikaci a vyzkoušejte. 
Garantované směny: v aplikaci Wolt je jedna záložka, která říká, že se můžete v daný čas přihlásit, abyste mohli mít garantovaný výdělek, i když nebude žádná objednávka. V praxi to znamená 70,- Kč/hod. Ani se nemáte šanci přihlásit. Před otevřením přihlášek jsem 30 min v aplikaci. Co 5 sekund obnovuji okno. 2 hodiny čekám na otevření přihlášky. 2 hodiny na mobilu dávám co 5 sekund obnovit. A nic. Odhodím telefon, že tou pitomostí už nebudu ztrácet drahocenný čas. Otevřu aplikaci v 6 hodin večer a všechny garantované směny jsou na příští týden obsazené. 
Co? Jak?
Kontaktuji podporu. Odpověď? Ano, v Olomouci je o garantované směny zájem. Je potřeba sledovat otevření přihlášek v danou dobu. 
Nepovídej, drahá podporo. Hodnocení nedávám. Negativních 10 tam nemají. Nabyl jsem dojmu, že jsou garantované směny, přihlášení do nich, viditelné pouze pro nějaké VIP. 


Úskalí profese: tohle bude dlouhý odstavec. 

1)     Většina objednávek je do restaurací v centru. Do centra Olomouce je zákaz vjezdu autem. Viděl jsem kolegy, kteří na to kašlou a několikrát za den riskují pokutu od Policie. Ještě jste si nevydělali ani korunu a už platíte pokuty. 


2)     Dojmy z posledních 2 dnů po Olomouci (Slavonín kolem McDonald’s a KFC), Neředín (kde je potenciální zlatý důl Globus – vlastní jídelna, možnost zabalit jídlo, vlastní pekárna, několik restaurací a prodejen všeho, co jen s jídlem souvisí), centrum. Počet objednávek z Globusu? Nula. Počet objednávek z KFC? Jedna. Z McDonald’s? Tři. Centrum? Jedna restaurace v zákazu, ze které pořád někdo něco chtěl. Jednou jsem ji udělal a pak odmítal. Nevyplatilo se to. Za jakou dobu? 6 hodin celkem. Ano, jezdil jsem pro Wolt jako dobrovolník zadarmo. 


3)     Zákazník si přeje zaplatit v hotovosti. Pro tyto případy s sebou musíte vláčet naditou portmonku drobnými až tisícovkami, jelikož nevíte, komu a kolik budete muset vracet. Chlapci jsem měl vrátit 49,- Kč. Neměl 1,- Kč, abych mu mohl vrazit padesáti nazpět. 

Můžete objednávku odmítnout, ale proč tedy vlastně jezdíte? Čekáte hodinu na objednávku, kterou pak odmítnete?


4)     Vybrané peníze musíte jet odevzdat na pobočku Sazky. Ne všude provádí platbu faktury. Pokud nevrátíte obnos po dobu 7 dní, zablokují vám aplikaci a nemůžete nic. Sednout do auta, projet benzín, zaplatit parkovné a odevzdat peníze do Sazky. Kontaktovat podporu, aby odblokovali účet. 


5)     Aplikaci Wolt Partner bych se zavřenýma očima dal hodnocení 4/10. Když vám přistane objednávka, kterou potvrdíte, modlete se, aby zrovna v danou chvíli appka fungovala. Aplikace nabízí, že se z ní dostanete do navigace Waze, Google Maps a dalších. Myslíte si, že mi byť jedenkrát appka takto zafungovala? Nenechte se vysmát. Kdybych neměl v autě infotainment obrazovku s navigací, nikam bych se nedostal. 


Když nemáte na mobilu permanentně oživovanou aplikaci Wolt neustále v popředí, přijde vám notifikace o objednávce a máte i 50:50 šanci, že vás to hodí offline jako x-krát mě. Kliknete na notifikaci, ale do appky vás to nepřepne. Tak přepínáte mezi aplikacemi a jste na Woltu. Snažíte se přijmout objednávku, ale ono to nejde. Objednávka zvonila celých 6 sekund a pak zmizela. Přitom slibovali, že na vás objednávka počká 30 sekund, kdybyste náhodou něco dělali, jako že za volantem máte pořád co dělat na každé silnici. 


A třetí bonbonek, který se mi stal s aplikací je ten, že nemáte šanci přijmout objednávku, když vám píše zrovna někdo z podpory. Ani je nekontaktujete, ale oni vám napíší info k něčemu, co se řešilo předtím. Okno jejich zprávy je přesně v místě, kde máte oznámení o objednávce a kde ji přijímáte. A zpráva od podpory nejde swipnout do pryč. Musíte ji otevřít, zavřít, teď se vás to zeptá, jak jste byli se zprávou spokojení, mezitím kurvujete, objednávka je pryč. Díky podporo!


6)     Dne 25.1.2023 byl zaveden nový systém výpočtu odměny za doručení zásilky. Výdělky pochopitelně klesly. Všem. Máme inflaci, mzdy by měly růst, ale Wolt razí zcela inovativní strategii. Nabereme nové tváře, zaplatíme jim méně. 


7)     Příplatky za čekání v restauraci, když ještě nemají objednávku hotovou a vy tam trčíte, zavazíte a každý se na vás divně kouká, byly dneškem 25.1.2023 zrušeny. Čekáte zadarmo. Klidně 10 minut. Stalo se mi v McDonald’s. A pokud se vám to stane takto za měsíc několikrát, nedej bože za den několikrát, opět děláte dobrovolnické práce zadarmo. 


8)     Jezdíte vlastním vozem. Platíte si povinné pojištění, havarijní, počítáte s amortizací vozidla, kupujete za své pohonné hmoty, veškeré provozní kapaliny. Naštěstí byla zrušena silniční daň pro rok 2023. Jinak byste byli o další tisíce lehčí. A výdělek pořád nikde. 


9)     Ne, že by Olomouc neměla na periferii žádné restaurace. Má. Mnoho. Ale takovou objednávku, která by vám vydělala, nedostanete. Systém je nastaven pro výdělek firmy a perfektně. Dostanete přidělenou objednávku, která je nejkratší možnou vzdáleností od restaurace k zákazníkovi. Většinou 300-600m. Výdělek? Ale notak. Jezdíš zadarmo a rád přece, ne? 


10)  Jezdíte sami za sebe. Na fan pages Wolt na Facebooku je to jedna negativní recenze za druhou. Nabírají cizince, brigádníky, negramoty. Cílí na hlupáky. Nulová zodpovědnost zaměstnavatele, jelikož nikdo nikoho nezaměstnává. Divím se těm naštvaným lidem s mozkem? Ani náhodou. 


Jak vypadá, když dostanete objednávku: cinkne nabídka objednávky. Nabízená odměna 62,- Kč. Každá objednávka má jinou hodnotu podle vzdálenosti, kterou prý vypočítal systém. Takže kurýrům chodí i nabídky s výdělkem 40,- Kč. To už není ani k smíchu. 

Vzdálenost k restauraci mám dle jejich výpočtu 1 km. Ať to počítám jak chci, cestu do restaurace nemám zaplacenou. V centru. Do kterého je zakázáno vjet. Centrum Olomouce je, jako každé jiné centrum, ucpané a projet jím je nápor na nervy, zkouškou trpělivosti, otázkou 15 minut na ten 1 km, kam potřebuju jet. Sakra! Chci riskovat pokutu? Ne. Auto nechávám stát tam, kde je to ještě přípustné. Kašlu na cedulku Zásobování od Woltu, kterou mám za sklem. Ta mě neopravňuje porušovat předpisy. Jako by žádná nebyla. Vydávám se pěšky do restaurace vzdálené 300m. 


Přicházím do restaurace se zpožděním. Jednak jsem hledal cestu, protože aplikace Wolt vypsala 2x chybu, když jsem z ní chtěl otevřít Google Mapy, Waze a pak místo k zaparkování. Po cestě si říkám. Proč proboha já, když jezdím v autě a v systému jsem veden jako řidič auta, dostávám objednávku do zákazu, kde nemůžu vjet ani parkovat co nejblíž to jde? Proč to nedostane cyklista? Dneska už jsem viděl dva na kole. Jezdí. Hujeři. Teplota 1°C, výdělek 40,- Kč za půl hodiny (kolik asi platí za tarif na telefonu? Nebo to platí rodiče?), ale jezdí. Přejme jim tu lehkost bytí. 
Převezmu objednávku a zobrazí se místo doručení, jméno a případné poznámky k doručení. Ukazuje to trasu přes Horní náměstí, kam nesmíte (pochopitelně). Objednávka na 1,2km za 62,- Kč je v reálu na 5km kolem centra (brzda, plyn, rozjezd, brzda, semafor) a za stejnou cenu. Jinými slovy zadarmo, jelikož nejezdím na vodní páru s nulovou spotřebou. 


Lokalita, kde je místo předání objednávky je v zákazu. Jak jinak. Jsme v centru. Parkuji, jak to jde. Vytahuji tašku z vyhřátého bagu a jdu směrem k zákaznici. 


Předávám objednávku zcela profesionálně jako z naučného videa i s úsměvem, omluvím se navíc za zpoždění. Zákaznice se usmívá s tím, že se vůbec nic neděje. Jsem velmi dobře vypadající muž středního věku, věřím, že zákaznici moje přítomnost potěšila. Navíc s jídlem. Pozdravíme se. Odcházím. 
Přicházím k autu a říkám si: „No do prdele, tohle teda dělat v tom super truper novém systému plateb nebudu.“ 
Copak jsem nějaký negramota, abych si to nespočítal? To ať si dělá támhle jouda se vysokou selskou a na kole. V aplikaci dávám stav na Offline a jedu se věnovat tomu, co skutečně vydělává peníze. 


Kalkulace

-        Zřízení živnosti na úřadě 1.000,- Kč (za 500,- Kč každá další)
-        Vyřídit potravinářský průkaz u lékaře 250,- Kč (podle ceníku konkrétního doktora)
-        Mít vlastní vozidlo
-        Amortizace auta 
-        Havarijní a povinné pojištění vozu
-        Svoji práci si cením minimálně na 250,- Kč/hod.
-        Pohonné hmoty
-        Voda do ostřikovačů (je leden a špíny na okně více než dost)
-        Venku je zima. Chcete se zahřát? Je potřeba nastartovat a zatopit (spotřeba roste)
-        Datový tarif v mobilu
-        Tarif na volání zdarma. Budete volat zákazníkům, když cokoliv nepůjde jako po drátkách
-        Do roku 2023 silniční daň
-        Platba sociálního a zdravotního pojištění
Výsledek? Makal jsem pro ně v novém systému plateb zadarmo. 

Podpora: cokoliv je špatně nebo nefunguje máte řešit s podporou. Je to pitomost. Zdlouhavá pitomost. V profesi, ve které je čas peníz. Na odpověď vždy čekáte. Působí to, jako kdyby bylo na podpoře 3-5 lidí pro celou republiku. Když okamžitě potřebujete cokoliv řešit, odpoví vám až si sami poradíte a jste už úplně jinde. K ničemu. Proboha, jen se neptejte na konkrétní odpověď a už vůbec ne ve spojitosti s odměnou za X nebo Y. Odpoví vám jako nefalšovaní ministři, politici. Nedozvíte se nic. Jen uvidíte ten text, se kterým si může každý vytřít zádel. Klasické call centrum. Mají šablonu, podle které jedou. Cvičené opičky. Asi jako, když hledáte studenta do pozice prodejce, šmejda, pojišťovnictví apod. Chce si vydělat a nepozastavuje se nad tím, co ve skutečnosti dělá a jakou tím má pak lidskou hodnotu.


Doporučení na závěr: nejezděte autem. Nevyplatí se to ani člověku, který měl z matematiky za 4. I ten si dokáže (snad) spočítat, že jezdí hrubě pod minimální mzdou, resp. zadarmo. 

Komu to může být prospěšné? Studentům. Sednou na kolo, protáhnou si kosti. Udělají kus dobrého pro svoje zdraví a k tomu zisk mezinárodní firmě. A to vše za dobrý pocit. Ideální práce pro dobrosery všeho druhu. Jej! Klikni na přihlásit a okamžitě se registruj! Čeká tě 100.000,- Kč měsíční výdělek. Jej! Jupí! Hurá!


Opravdu jediný, kdo může ze systému Wolt profitovat je člověk, student (má hrazeno zdravotní i sociální státem) používající elektrickou koloběžku koupenou rodiči nebo jinou formu elektrického přibližovadla a to v místě, kde je obrovská densita populace na malém prostoru, Praha či Brno s datovým tarifem placeným rodiči a ještě s neomezeným voláním. Dostaneš se všude, neparkuješ, odhodíš to na zem (možná i zamkneš), dokončená objednávka a šup pro další. Náklady na dobíjení nula nula prd, když víš o místě, kde je nabíjení zdarma nebo zaplatí vaši. Jen výdělek. Toto je jediný model, který mě napadá, kdy může dojít u Woltu k zisku. 


A co já? Výbavu dávám pod střechu na půdu. Jednou za rok se hodím online, abych byl aktivní a systém mě nevyřadil. Když to dobře dopadne, bude u Woltu s mojí výbavou jezdit moje dítě až bude mít dostatečný věk. Aspoň pozná, co je to být otrokem nadnárodní společnosti 😊

EDIT k 29.1.2023: v Praze se chystá stávka řidičů Wolt. Když se domlouval protest na náměstí v Olomouci, byl jsem tam na druhý den sám. S brašnou, bundou v ní, foťákem, připraven. Olomoučtí zase dokázali, jaký je skutečně český národ. Nadávat do chatu, na Facebooku, ale nechat si ve skutečnosti srát na hlavu. Tak schválně, kolik těch rozumbradů v Práglu tam skutečně bude na jejich náměstí? Snad víc než 10. Jinak sami sobě dokáží, jací troubové to jsou (neschopní i stávkovat). 



#wolt #zkusenost #recenze #jasonb54 #swoltemzadarmo #dobrovolnikwolt #stavkawolt