Jak se připravit na hiking | Nízkotlakaři

1) Noc před výšlapem: Vaše příprava začíná den předem. Na jednodenní výšlap si připravte do batohu ideálně jedno větší jídlo a pár menších svačin. Například na svačinu proteinovou tyčinku, na oběd chleba s posoleným masem a zeleninu, na svačinu po obědě banán. Běžte spát dříve. Potřebujete odpočinuté tělo. Pokud se probudíte nevyspalí, raději hike odložte nebo změňte na nenáročnou 30 min procházku po nedalekém lese. Ospalému tělu se chce logicky spát. Co nejvíc nepotřebných systémů chce uspat, zpomalit, zapnout režim šetření energie. Tohle chcete s nízkým tlakem riskovat už od startu?


2) Snídaně: Vstaňte ráno nebo dopoledne tak, abyste byli odpočinutí a vyspalí. Ten kopec nebo hora nikam neuteče. Počasí se na horách mění co 15-30 minut, takže zažít vrchol cíle za slunce nemusí vyjít tak jako tak. A navíc tam můžete jít kterýkoliv jiný den. Pokud budete unavení, tělo s vypětím sil výšlap zvládne, ale večer vám to dá sežrat i s úroky. Když ne večer, protože jste odolní, tak na druhý den určitě. Dejte si po probuzení první dávku hořčíku. Tabletu nebo rozpustný prášek. Jak jste zvyklí. Na snídani si dejte něco slaného. Sůl zvyšuje tlak krve. Kávu pro zvýšení krevního tlaku nedoporučuji. Účinky kofeinu mají rychlý nástup, ale také rychle odezní. Jen tělo vystavíte nárazovému šoku, který bude muset navíc vyrovnávat.


3) Hydratace: Na jednodenní hike (ráno nebo dopoledne tam, odpoledne až k večeru zpět) doporučuji 3 litry tekutin s sebou. Ne v PET láhvi, ale v hydrovaku. Během hiku jsem na sobě i ostatních zpozoroval, že zastavování kvůli napití otravuje. Máte své tempo, zrovna jste v nejlepším, dáváte si do těla a to poslední, co byste chtěli je se zastavit. Sundávat batoh, vyndávat petku, vracet ji do batohu, kde bylo už tak vše natěsno a maximálně uspořádané, s batohem zpět na záda a rozejít se. Otravuje to do té míry, že jsem pocit žízně později raději přešel a nepil. Pochopitelně bylo chybou a večer mi to dalo tělo najevo i s úroky (křeče, rýpání ve svalech, motání hlavy). Jednorázově pak večer dopít 3 litry je nesmysl. Jednak to stejně nepomůže a pak to zbytečně zatěžuje ledviny. Pijte a pijte, pokud možno v pravidelných intervalech.


4) První pomoc: Kromě obvyklého vybavení, na které jste zvyklí, si s sebou vezměte do lékárničky i tzv. rychlý hořčík. Jsou to malé, úzké sáčky s hořčíkem, kdy jen odtrhnete část obalu a obsah sáčku vsypete do úst. Používám MagneTrans. Tento prášek je ochucený a aspoň tak v ústech nezůstává pachuť po neochuceném prášku, kterou mnohdy ani zapití tekutinou nepřebije. Kdy se mi vyplatilo prášek použít? Hned při prvních příznacích motání hlavy nebo při pocitu náběhu na průjem v oblasti břicha. Druhý příznak už značí, že večer budete mít motáka a měli byste se co nejdřív dopravit domů nebo někam do klidu, kde si můžete lehnout, doplnit tekutiny, živiny a poblíž je toaleta. Pokud to přeženete s aktivitou, málo jste pili, málo a nevhodně jedli nebo dokonce vůbec, je špatný tlak, s sebou nemáte hořčík a vy už máte pocit na zvracení; pocit, že už klepe na břicho průjem, jste na nezastavitelné cestě k omdlení. Tyto podmínky ( + divný pocit, pocení se, točení hlavy, průjem, pocit na zvracení) se u mě nedávno potkaly a já pak strávil na pohotovosti 6 hodin. Kapačka s hořčíkem, na hlavě 3 tržné rány po nárazech, jak jsem 2x omdlel a spadl, otřes mozku, rentgen, CTčko... to byl výsledek podcenění přípravy na hike, když vím, že jsem nízkotlakař.

Pokud se cítíte zvláštně, každý nízkotlakař tohle zná, ten zvláštní pocit v hlavě, existuje jedno jednoduché dechové cvičení, kterým se dá mírné točení hlavy zlepšit. Točení hlavy je příznak nedostatečného prokrvení mozku. Tlak krve ze srdce do hlavy není dostatečný. Tlak nezvýšíte, motáte se nebo omdlíte. Buď si sedněte, nebo lehněte a to podle závažnosti stavu.

Z lehu se nikam po omdlení spadnout nedá. Ze sedu si při spadnutí můžete rozbít hlavu o cokoliv kolem. Zhluboka se rychle nadechněte až do břicha a snažte se vydechovat co nejpomaleji to jen jde. Tento cvik má tlačit krev do hlavy. 


5) Výbava: Míváte po hiku, výkonu křeče v lýtkách nebo v nich pociťujete rýpání? Jednoznačně doporučuji podkolenky s kompresním efektem. Nemusí se jednat vysloveně o kompresní podkolenky. Avšak pocit sevření lýtek je žádoucí. Potřebujete, aby krev proudila a to bez tlaku nejde. Pokud jej tělo nevytvoří dostatečně silný, je potřeba mu pomoct. Pořiďte si merino první vrstvu. Dobře saje pot od těla, pohlcuje tělesný zápach, rychle schne a udržuje tělesnou teplotu. To nejsou marketingové bláboly, ale moje vlastní zkušenost s merinem. Chcete přece udržet tělo v co největší termoregulační stabilitě, ne? Mnoho výletníků chodí na kopce nebo hory v bavlně či syntetice. Já tak také začínal. Když budete mít bavlnu propocenou durch, triko na vás ztěžkne, izolace tepla žádná, budete cítit potem, začne se vám točit hlava... při syntetice, která nesaje, ucítíte na zádech studený pot a to vám ke všemu ostatnímu na dobrém pocitu taky nepřidá, že? Čeká vás delší turistika, skupinám rádi utíkáte nebo chodíte dokonce solo? Kupte si chytré hodinky s detekcí pádů. Funguje to jednoduše tak, že hodinky zaznamenají váš pád a zašlou o tomto stavu SMS na číslo nebo čísla, která v hodinkách nastavíte. Tuto funkci mají například Samsung Galaxy Watch 2. Horská služba ani sanitáři nejsou jasnovidci.


Když někam jdete sami, dejte vědět okolí, kam jdete a kdy.



#turistika #hiking #nizkytlak #hořčík #příprava