Jak začít streamovat (I. díl)

Ačkoliv se může zdát, že je to jednoduché a můžete začít klidně během odpoledne, není to tak. V tomto seriálu článků si přiblížíme problematiku streamu. Co si nachystat, co udělat a hlavně kdy a s čím vůbec neztrácet čas. 


Nejdůležitější informace do začátku: umět anglicky. Bez angličtiny toho moc nenastavíte. Veškerá videa o nastavení čehokoliv jsou v angličtině. Dále tu máme neméně důležité faktory => 


1. Zajistit si rychlý a stabilní internet 
Je úplně jedno, jestli máte PC za 50.000,- Kč, výkřik toho nejmodernějšího, nebo za 20.000,- Kč střední třídu. Kvalita obrazu závisí na rychlosti uploadu internetu! Můžete se doma dívat na ultra detaily, ale ty nikdo jiný neuvidí, jelikož upload nebude stíhat tu kvalitu odesílat. Čím vyšší kvalita, tím lepší upload rychlost potřebujete. Na koukatelný #stream potřebujete upload rychlost alespoň 2500 kb/s. To je naprosté minimum. Obraz bude na PC kostičkovaný, hnusný, ale pojede to a na mobilu to může být koukatelné. S pomalejším internetem nemá smysl vůbec pokračovat na další body. 


2. Vybrat si streamovací software

Možností je již mnoho. Je mnoho programů, které umožní streamování, ale ten nejkvalitnější je stále #OBS studio nebo #StreamLabsOBS (SLOBS). StreamLabs je nástavba na OBS studio. A navíc je na tyto 2 programy většina návodových videí na #YouTube. Pokud chcete zkusit jiný, jistě to jde, ale většina práce bude na vás stylem pokus x omyl. Co je na tom k nastavování? Nastavení streamovacího softwaru je alfou a omegou úspěšného streamování. Musíte mít nastavený mikrofon, správný obraz, streamovací server, kvalitu, zvuk, hru a dále potom upozornění, oznámení atd. Opravdu to chcete zkoušet a pročítat haldy příspěvků na fórech nebo jen zkouknout video na YT a mít jasno?


3. Mikrofon

Streamovat lze zpočátku bez mikrofonu a to tak, že budete streamovat příběhové hry. V těch není dobré komentovat dění. Příběh vypráví sama hra a vše popisuje. Kdo chce shlédnout stream příběhové hry, komentáře streamera jsou naopak velmi rušivé a nepříjemné. Takový divák odejde během vaší první rušivé věty. 
Pokud už chcete reagovat na diváky, poskytnout jim interaktivní zábavu, moderovat aktivně stream, pak je kvalitní mikrofon nutností. Kvalitní mikrofon je drahá záležitost. Drahá záležitost se rovná 2.000,- Kč a více. Samotný mikrofon 2.000,- Kč, zesilovač cca 600,- Kč, XLR kabely cca 200,- Kč, stojan na mikrofon 1.200,- Kč. Takové investice do audia? Ano. Audio je pro mnoho diváků mnohem důležitější než video (webkamera). Svými expresívními výrazy obličeje nevyjádříte tolik, co hlasem. Webka jen dokresluje zážitek. 
(Prodávám streamovací set na www.sbazar.cz/neznamyuzivatel)


4. Výběr streamované hry

Baví vás Fortnite, Minecraft? Připravte se na to, že váš stream nikdo neuvidí, protože před vámi bude tisíc dalších streamerů a sotva bude někdo skrolovat na konec seznamu, aby právě vás, začínající hvězdu streamu, objevil. Baví vás indie hry? Výborně, máte vyhráno. Máte vysokou šanci na objevení, jelikož je mnoho streamerů nehraje. Existuje jedna výjimka. Jste PRO player lepší než všichni ostatní. Pak můžete hrát GTA V, Fortnite nebo Call of Duty a lidé vás objeví. 


5. Webkamera

Na stream stačí #webkamera 720p. Opět závisí kvalita obrazu pro diváka na rychlosti uploadu. Dále na osvětlení streamera, místnosti. Každá čočka dělá jen tak dobré fotky, kolik světla do ní dostanete. Vyfoťte si ruku v noci v pokoji za stropního světla a pak to samé udělejte venku během slunečného dne. Která fotka je kvalitnější, detailnější, lepší? Už jde vidět ten rozdíl? Do webkamery musíte dostat nasvětlený předmět, sebe. Stropní světlo neosvětluje dost. Vytváří stíny pod očima a pod bradou. Budete vypadat jako byste týden nespali a nebude na vás příjemný pohled. Světelný zdroj přímo do očí během streamu není také dobrým nápadem. Budou vás bolet oči i hlava. Ideálním stavem je použít lampičku nasměrovanou do zdi tak, aby odraz jejího světla osvětloval obličej streamera. Jedná se pak o měkké světlo. Obecně platí, že čím více světelných zdrojů (3-5), tím lépe. Já používám světelné zdroje 3. Stolní lampička, stropní světlo a světlo z webkamery. Webkamera ale jen dotváří atmosféru streamu. Proto je webka na pozici číslo 5 a ne výše. 
(Prodávám 2 webkamery vhodné pro stream na www.sbazar.cz/neznamyuzivatel)


6. Vše nastavit.

A to je to, co vám zabere tři týdny nebo déle a vydá na dalších 5 dílů blogového seriálu.