Kdo vyrábí kvalitnější zboží? Čína vs Evropa

Čínské výrobky versus ty ostatní


Jak jsou na tom skutečně čínské výrobky s kvalitou? Pořád o nich platí nálepka „levná a nekvalitní napodobenina“?


Od roku 2018 raději nakupuji v Číně. Respektive nakupuji v aplikacích, které dodávají převážně čínské výrobky. Proč? Jelikož se karta dávno obrátila.  

Porovnání se bude týkat těchto výrobků: mobilní telefon, nábytek, gramofon, RC auto, dekorace, doplňky módy, dámské oblečení.


Mobilní telefon:

  • V roce 2019 jsem si koupil mobilní telefon Huawei P30 Pro. Značka Huawei je čínská a vyrábí v Číně. Je rok 2023 a telefon stále mám. Měnil bych jej? V žádném případě. Nemám důvod. Telefon byl vlajkovou lodí značky roku 2019 a stále je špičkový a prodává se téměř za stejnou cenu i po těch letech. To svědčí o kvalitě. Vidím po 4 letech nějaký negativní projev v rychlosti systému nebo snad výdrži baterie? Vůbec. Jediný důvod, pro který mohou od roku 2019 majitelé tohoto skvostu přecházet na jiný model je vyšší rozlišení fotoaparátu. Protože mám doma 2x full frame foťák a 1x APS-C, tak nějak není důvod.
  • A teď to porovnejme… s čím to? Vždyť v Evropě se úspěšně vyráběla tak akorát Nokia. Ale to je dlouhá historie. Ano, značka se položila a pak se snažila vzejít z popela, ale neúspěšně. Evropská alternativa na čínský produkt ani není. Natož se bavit o porovnání konkurenceschopnosti.


Nábytek:

  • Nedávno jsme se připravovali na narození potomka. Malování pokojů, chodeb, vytváření přebalovacího koutku, úpravy ve vstupní hale atd. Bylo potřeba i nějaký ten nábytek dokoupit. Konkrétně zmíním pro naše porovnání knihovnu, zrcadlo, věšák, botník. 1x český výrobek, 2x polský a 1x čínský. Který to na celé čáře projel, a který s 5 hvězdami vyhrál?
  • Český výrobek – v balení chyběly podložky, vruty, neexistující návod stylem poraď si sám. Až mě překvapilo, že díly vůbec jakž takž lícují.
  • Polský výrobek – suverénní odpad. Zrcadlo nalepili úplně nakřivo. Umělohmotné věšáky po přišroubování byly všechny křivé. Jednou doleva, pak doprava. Dřevo jako nějaká kategorie na zátop do kamen. Po dopsání článku píšu recenzi na Heuréku.cz. Tohle totiž vážně koupit nechcete. Sakra, ani zadarmo to nechcete! Totální šunt, šmejd a odpad. Vrutů přesně akorát. To poláky nezachrání ani omylem.
  • Čínský výrobek – tady jsem to opravdu nečekal. U elektroniky určitě, ale že i nábytek na plnou čáru zvítězí, to mě překvapilo. 2 botníky. Každá část sestavy měla nálepku korespondující s detailně provedeným návodem. Zatímco ty debilní české a polské výrobky montujete půl hodiny, vztekáte se nad návodem, který buď není, je tak mizerně malý, že na něj nevidíte, nebo jednoduše podle něj nic úspěšně nesložíte, kvalita zpracování blížící se k nule, dřevo kvalitou jako něco na podpal… u čínského produktu jsem měl do 10 minut hotovo a ještě jsem si to manželce pochvaloval, co vybrala za skvělý produkt. V balení byla od každé součástky jedna navíc. Navíc vrut, navíc dřevěný spojovací kolík, všechno 1x navíc. Oni totiž myslí na to, že se může stát cokoliv a jednou se něco povést nemusí, takže dávají rovnou šanci výrobek úspěšně složit. Všechny díly lícovaly naprosto přesně. Padala mi čelist, jak vymakaný ten obyčejný botník mají. Polohovatelné příčky, odnímatelné podsedáky přichytitelné suchým zipem navíc s vlastním zipem pro vyprání, kvalitní dřevo, kdy se nebudete bát na to sednout, aby se to nerozložilo. 5 hvězd bez mrknutí oka.


Gramofon:

  • Pro někoho možná překvapivě, ale tady dokážeme nejen konkurovat, ale i přebít Čínu. Nemluvím o Evropském výrobku, ale rovnou našem tuzemském. Ano, je to tak.
  • Konkrétně značka ProJect vyráběná v Litovli, na Července. Gramofony odtud exportují do zahraničí a zejména je prodávají v Rakousku. Modely nejvyšší řady ProJect se pravidelně umísťují na prvních příčkách všech testů. Jsou ručně vyráběné a kvalitní. Sám jsem pro společnost SEV Litovel pracoval půl roku a něco gramofonů mi rukama prošlo (instalace a nastavení přenosky, leštění). Krásné kousky.
  • Doma mám nicméně gramofon značky Sony. To je ryze čínský výrobek. Pro mé domácí poslouchání mi postačila levnější verze gramofonu. Až takový audiofil nejsem, abych potřeboval výrobek za 20 tisíc nebo dražší. Řekl jsem si byť jen 1x, že gramofon Sony špatně hraje nebo nedělá něco tak, jak by měl? Ne.


RC auto:

  • Rovnou předesílám, že evropské RC auto jsem naposledy držel v rukou ještě jako malé dítě vyrůstající v socialismu a porovnání ze současnosti nemám. Co ovšem mohu porovnat je cena a k tomuto porovnání mohu i přidat zhodnocení čínského produktu.
  • RC model jsem pořídil značky ZWN. Na zábavu, dělání videí a jako hračku pro syna až k tomu bude mít věk. Probíhala letní slevová akce s výší slevy, která nebyla nezanedbatelná a musel jsem jí využít. Když jsem před koupí porovnával recenze, modely a ceny, zarazil mě obrovský rozdíl cen podobného produktu prodávaného u nás a tím z Číny. Ve srovnání hardwaru uvnitř (typ motoru, kapacita baterie, max rychlost díky všem dílům hnací jednotky atd.) se jednalo o prakticky identické produkty. Proč u nás stojí takový RC model 8 tisíc a z Číny ho dokážu objednat za +/- 1.600-2.000,- Kč? Komponenty jsou stejně vyrobené v Číně nebo Thajsku!
  • Jestli vy nebo vaši známí mají RC model auta vyrobený v Evropě a s evropskými součástkami, ozvěte se. Porovnáme výrobky a doplním tento článek o nabité zkušenosti a postřehy.
  • Co se zhodnocení ZWN modelu týče, nemám výhrad. Výrobce udává max rychlost 70km/hod. Po tom, co jsem model zkoušel, věřím výrobci. Výrobek umí dělat salta ve vzduchu, jezdit po zadních díky neuvěřitelnému odpichu a terénním pneumatikám, driftovat… Dostal jsem jeden jediný důvod k myšlence „tohle je ale levná čínská napodobenina“? Ne. Naopak. Tahle kára mě odrovnala a nemůžu se dočkat na každý možný den, kdy je trochu času, abych model vytáhl do přírody a zkusil natočit další videa.


Dekorace:

  • Budu porovnávat lepicí fólii na nábytek evropské výroby a čínskou samolepku na zeď (kde jsem i počítal s tím, že na takovém povrchu to holt bude asi držet hůř a možná to ani nepřilepím na první dobrou).
  • Začnu „Evropou“. Dalo by se říci, co jde zkazit? Lepicí fólie na nábytek. Akorát pohlídat bubliny a je to. Haha, chyba lávky. Vzor by měl být konzistentní, od okraje souměrná linie, lepení by mělo být pohodlné pro vlastnosti lepidla i samotného materiálu fólie. Mezi mělo by a realitou je i zde slušná díra. Fólii bylo potřeba natáčet, aby se na nábytku vytvořila rovná linie, vznikaly škaredé předěly i plno bublin.
  • Čínská samolepka přišla srolovaná v tubě. Hned první příjemné překvapení. Když chcete cokoliv lepit, přeložení je váš nepřítel. Tu hranu z materiálu nedostanete nebo jen velice obtížně. Po otevření tuby vypadl návod a kusy samolepky ještě samostatně v čiré ochranné fólii. No to mě podrž. Za 150,- Kč mi přišel profi výrobek! Fajn, fajn, klid. Ještě uvidíme, jak to lepí, jak bude fungovat materiál na zdi.
  • Boha, měl jsem samolepku 120x80cm nalepenou během chvilky. S návodem to jelo jako po másle. Všechny díly samolepky lícovaly. Barvy neskutečné. Materiál neměl problém s opakovaným sundáním a nalepením na stěnu. Poznat nebylo nic. Žádná vráska ani skrabatění. Lepidlo zároveň drží dodnes samolepku neochvějně na zdi. Nic neodstává. Nikde. Opět bezkonkurenčně vyhrál výrobek z Číny.


Doplňky módy:

  • Každý měl někdy náramek na ruce z poutě, jarmarku nebo z jakéhokoliv stánku nějaké trhové akce či přímo z obchodu. Naposledy jsem si zakoupil náramek ze stánku v Litovli před 14 lety. Pamatuji si to dodnes živě. Hnědý kožený řemínek a hlavním bodem byl malovaný kamínek nahoře s obrázkem štíra. Zařekl jsem se, že to bylo naposledy, co jsem si nějaký stánkový šunt koupil.
  • Řemínek se rozpadl. To kůže rozhodně nebyla. Kamínek uprostřed praskl. Nebyl to ani kamínek, ale nějaká umělá hmota, jak jsem při zkoumání praskliny zjistil. Naposledy.
  • Řemínky ale nosím rád. Vypadá to dobře a neomrzí se. Proč nevyzkoušet Čínu? A tak jo. Výběr je vyčerpávající, nepřeberný. Objednal jsem si 3 kusy, které se mi líbily. 3x od jiného výrobce. Bez uvedení velikosti. Říkal jsem si, že to bude pro mě nebo pak pro syna na menší ruku.
  • První přišel. Rozbalím balení, přijdu na utahovací mechanismus a sedí. Naprostá paráda! Vypadá skvěle, velikost lze upravit na normální ruku i zednickou pracku po bodnutí vosou. V hodnocení dávám 5 hvězd a jsem zvědavý na zbytek.   
  • Druhý dorazil. Černý se zlatým lemem a žebrováním. Vypadal jako náramek za 5 tisíc z obchodu. Perfektní kvalita. Nelze ho nastavit velikostně. Hm, zrada. Nechávám jej manželce. Neprotestuje, líbí se jí.
  • Třetí dorazil a má také nastavitelnou velikost snadným mechanismem. Obě ruce mám podchycené. Mám co střídat. Jsem spokojený. Čína boduje!


Oblečení:

  • Plavky a dámské šaty. Chystali jsme se na dovolenou na Mallorku. Manželka potřebovala plavky. Po týdnu vybírání a brouzdání českými e-shopy i kamennými prodejnami jsem žádné nevybral. Takové hnusy, že by se každý chlap styděl tohle manželce koupit. Co teď s tím? CZ trh zklamal. Evropa dodává do tuzemska, takže to vyjde nastejno. Zbývá jediná možnost. Vybrat v zahraničí, Asie nebo Amerika. Projíždím obchody a snad po půl hodině uvidím jeden skvost vedle druhého. Nevím, které se mi líbí víc. Bože, ano, našel jsem konečně pořádný obchod, kde vyrábí plavky dělající krásné ženy ještě krásnějšími a ne naopak. Vybral jsem rovnou dvoje plavky od značky Cupshe. Nešly vybrat jen jedny. Nádhera střídající nádheru. Značka vyrábějící v Číně. Nikde jsem neviděl tak super plavky jako u nich. Na Aliexpressu mají dokonce oficiální obchod. Objednávám. Recenze obchodu samý superlativ. Nepochybuji.
  • Zboží přišlo zabalené v igelitové, originál s logem, taštičce Cupshe. Ihned po rozbalení nebyla kvalita jen vidět, ale cítit na omak na kůži. Top kvalita i vzhled. A jako bonus vznikly úžasné fotky z dovolené. Z Cupshe objednávám manželce šaty a nehodlám měnit. Jít teď hledat šaty pro ženu třeba do HM, CA, Mojita? No to víte, že jo. Haha. 


Shrnutí

Myslet si, že je Čína zemí, kde se vyrábí podřadné produkty je zcela zcestné. A ne poslední rok a půl, ale už slušnou řádku let. Zboží dostanete za 15 dní až měsíc. A navíc citelně levněji, než kdybyste nakupovali v tuzemsku nebo na eBay.co.uk (Anglie) nebo snad Amazon.de (Německo). Vyplatí se počkat až zásilka dorazí.