Na kolik vyjde první měsíc novorozence

V době, kdy jsme si pročítali informace před samotným těhotenstvím ohledně nákladů na dítě, což byl rok 2021, se doporučovalo mít našetřeno 150 tisíc pro první rok života dítěte. Po měsíci s novorozencem zjišťujeme, že tato částka byla spíše spodní hranicí. 

Novorozenec se označuje dítě do 6 týdnů. Nám táhne pátý týden. Udělejme si zběžnou bilanci, na kolik vyšly náklady před narozením a první měsíc.



Před narozením

Manželka měla rizikové těhotenství. Z důvodu charakteru práce nebylo možné, aby setrvala v zaměstnání i po 4. měsíci, byla tedy od konce třetího měsíce doma. Může se zdát, že je to super úleva pro všechny. Není. Máte omezené vycházky a nižší příjem. V reálu je rizikové těhotenství vězením. Skutečně. Poslední tři měsíce už jsem se neustále ptal, kdy to peklo konečně skončí a manželka může jít na mateřskou. Šílenost. Naprostá šílenost.

Jednu výhodu to mělo. Manželka měla v tomto vězení spoustu času na projíždění webu a hledání oblečení pro malého, plánování. Skoro to v pokoji vypadalo jako v nějakém obýváčku protiteroristické jednotky. Haldy papírů s popisky, čmáranicemi, seznamy, neustále místnost osvětlující notebook s milionem otevřených záložek, přibývající krabice s doručeným zbožím. Už chyběly jen fotografie hledaných zločinců spojené červenou bavlnkovou nití pro ten echt „feeling“.

Oblečení na první rok života. Dejme tomu jedno body pro novorozence v průměru za 500,- Kč. Pokud máte štěstí na slevovou akci. Jinak počítejte 800,- Kč. Když hledáte opravdu kvalitní, novorozenecké oblečení z bavlny a ne nějaký syntetický šmejd z Polska za 150,- Kč. Jen pro novorozence je potřeba aspoň 6 „bodyček“ na první měsíc života. A to je naprosté minimum! Dítě zvesela pročůrá plínku, která byla nedostatečně utažená, posunula se nebo toho bylo prostě moc najednou. Poblinká se, propotí… Bodyčka měníme 3-4 za den. Počítejte i dobu na vyprání a uschnutí prádla. Budete rádi, že bodyček máte aspoň 8. To bychom měli první měsíc. Dítě bude pak docela rychle růst. Potřebujete další oblečení pro další fáze vývoje. Takto si nachystáte oblečení na první rok. Nedivím se, že jsem chodil v pokoji po popsaných papírech. Oblečení je potřeba prát. Nakoupíte prací prostředek pro mimina 340,- Kč.

Outdoor výbava. Na cestu autem je povinností mít „vajíčko“. Skořepinová autosedačka pro děti od narození do daného věku dle vajíčka. Dá se sehnat na bazaru. Vajíčko včetně dítěte dost váží. Na procházky s vajíčkem určitě chodit nebudete. Takže je potřeba kočár s korbou. Když máte podzimňátko, přikoupíte nepromokavou ochranu kočáru proti dešti, sněhu. Deky, peřiny do vnitřku. Jedna dečka do vajíčka za 800,- Kč.

Plínky. Je dobré sledovat akce a nakupovat dopředu. Například Alza mívá v průběhu roku nádherné akce, na kterých jsem ušetřil tisíce za plínky. Měsíční balení plen (224kusů) tak nestojí 1.599,- Kč v plné ceně, ale například 999,- Kč (teď aktuálně na Black Friday akci 23.11.2023). Ušetřených 600,- na balení je pěkná věc. Objednávám. Ještě píšu do sloupce „před narozením“, ale přeskočím a rovnou zmíním, že měsíční balení vám vystačí možná tak na čtvrt, max půl měsíce. Ať s tím počítáte. Podle toho, jak moc jste špindíry a učíte tak svoje dítě. Dozvíte se v porodnici, že máte přebalovat před kojením. Od pediatra, že po kojení. Realita nás brzy naučila, že je potřeba přebalovat hned, kdy je nějaký problém. Dítě nenecháváme v zašpiněných plenách. Často slouží plena i k zachycení proudu moči, který se objeví vždy v ten nejhorší a nejméně čekaný moment. Denně padne kolem 15 plen. Někdy víc. Podle potřeby. I za cenu toho, že plínky stojí 1.600,- Kč. Méně pláče, méně zarudlé pokožky, spokojenější dítě a tím pádem i rodiče. Plínky kupujeme i s čisticími ubrousky. Obejdete se jako matky bez nich? Fajn, já jako otec ne. Bez nich bych malého nikdy nepřebalil. S jednorázovými ubrousky nemám problém. Přemýšlím, kolik mě stálo poslední výhodné balení. Asi 500,- nebo 600,- Kč.

Výbava do nemocnice před narozením není jen o miminu, ale i o rodičce. Vložky do podprsenky, kojicí podprsenka, kojicí košile, vložky po porodu, vitamíny, čaje na podporu kojení… Přiznám se, že toto si manželka zařizovala sama a nemám moc ponětí o celkové ceně, ale jen zmíním, že vložky do podprsenky jsem kupoval já a jen tahle hloupá, nicotně malá položka byla za 369,- Kč.

Postýlka, matrace do ní, monitor dechu, chůvička, přebalovací pult. Ceny postýlek jsou šílené. Rozhodli jsme se využít koše na půdě, který byl očištěn. Ušetřeno minimálně 5 tisíc. Matrace do koše musela být, pro atypický rozměr koše, na míru – 7 tisíc (PUR pěna bez chemických lepidel). Monitor dechu – 2 tisíce. Chůvička – 1.500,- Kč. Přebalovací pult – 1.200,- Kč (tady se dalo šetřit, jelikož jsme poskládali pult svépomocí z nakoupeného materiálu. Kupovala se přebalovací, nepromokavá sada).

Nezanedbatelné byly i náklady na všechny různé prohlídky u lékařů, návštěvy nemocnice. Ušetřili jsme dost na kurzech pro prvorodičky tím, že se manželka účastnila jen jednoho kurzu v samotné porodnici. Upřímně. Informace z kurzů a samotná realita jsou dva odlišné světy, takže jsme se po narození syna opravdu smáli teoretickým informacím z internetu, školení apod.

Celkovou a přesnou sumu nákladů před narozením dítěte neznám. Bylo v režii manželky. Řekla ale, že jen náklady na oblečení, vitamíny pro sebe, hygienu a to, co si zařizovala, byly 30 tisíc. To nejnutnější. Na co bylo potřeba dát další peníze, zajistil jsem. Jestliže spočítám náklady zmíněné v článku, o kterých vím a pamatuji si je, dostáváme se na sumu 24 tisíc. Hrubé náklady před narozením tedy 55 tisíc. Nekupovali jsme hračky, kolotoče nad postýlku ani žádné jiné nesmysly. Drobnosti už byly z dřívějška nebo jsme dostali darem.



Po narození

V porodnici bylo jasno od počátku. Jestli bude volný nadstandardní pokoj (rozuměj, jste na pokoji samy: rodička, dítě, otec), chceme ho. A tento nadstandard se platí. Pobyt na poporodním oddělení nás vyšel na 5 tisíc za tento pokoj. Jinak jsem v 5 ráno vstal, nachystal se a jel do porodnice za manželkou. Odjížděl jsem v 10 nebo v 11 večer. Na kolik mě vyšly náklady na toto vegetování netuším – jídlo, pití, benzín, parkovné. Byla to hodně hektická doba a nevnímal jsem skoro nic.

Čerpáme zvesela otcovskou. Jste na otcovské a tím pádem máte 70% mzdy nebo platu. U mě to dělalo na výplatě mínus 7.000,- Kč. Jako by nestačilo, že jsem byl z minulého zaměstnání zvyklý na mzdu o 10 tisíc vyšší každý měsíc, než mám teď plat, tak ještě další mínus k tomu. To byla slušná ťafka do holeně. No co? Je na čase začít prodávat to, co doma najdete a můžete postrádat. S narozením dítěte životní standard klesá. Žádná novinka. Naprostá realita.

První návštěvy u pediatra. Musíte si koupit vitamín K, vitamín D. Dítě má bolesti od břicha? Kupujete Espumizan a probiotika. Pak zjistíte, že vitamín D je moc silný, působí bolesti. Kupujete slabší variantu vitamínu D. Vitamín D 2x za 500,- Kč, vitamín K netuším, brala manželka, Espumizan 250,- Kč, probiotika 350,- Kč, dudlíky (2ks za 200,-Kč, koupeny rovnou 4), bezdotykový teploměr 760,- Kč. Množství vydrží na měsíc. První očkování proti rotavirům – 4 tisíce. Pediatr za první měsíc 6.800,- Kč. 

Kojicí polštář jsme nekupovali. Koupil jsem těhotenský polštář za 1.500,- Kč a používá se doteď i jako kojicí nebo běžně na chvíle luxusu. Tahle věc má dlouhou životnost a je použitelný i chlapem. Je to vážně zatraceně pohodlná záležitost.



Bonusy

Snaží se pomáhat členové rodiny. Dostanete nějaké peníze k narozeninám, něco darem k narození dítěte, někdo nakoupí pro malého drobnost, protože chce.

Pak tu máme výběr příspěvku od kolegů v zaměstnání, což mě překvapilo, že když už se vybírá, vybere se méně než na jubileum, ačkoliv jubileí zažijete v životě hned několik (V případě dožití 80 let to je 8 jubileí! 8 dětí dnes nemá nikdo. Kromě našich některých spoluobčanů jezdících na pracák v taxi.), ale dětí doslova tak max pár (v mém případě je narození dítěte událostí 1x za život). Ale buďme rádi za cokoliv. Takže díky. Manželka dostala dárky individuálně. Oddělení se nesložilo. Myslím, že tam byla nějaká deka, dudlíky, oblečení pro dítě a další přínosné předměty, dary. Manželka se zmiňovala, ale v záplavě nových prožitků a informací to z mé hlavy vyšumělo. Příspěvek k narození dítěte dává i zaměstnavatel do výplaty, ten náš dává 2.500,- Kč (no, náš zaměstnavatel i takové příspěvky daní), takže po zdanění to utratíte za balení plen. Ale jak se říká, lepší než dostat drátem do oka.

Zbývá dodat, že po ukončení otcovské vyplňuje zaměstnavatel formulář pro ČSSZ, od nichž byste také měli dostat nějaký příspěvek za těch 14 dní. O výši si nedělám iluze. Já ho ještě nedostal. A tím příspěvky státu končí. Na porodné nárok není. Chcete dítě? Stát vám nepomůže. Jste na to samy. Mít sociální výhody pro kdejakou všivárnu, to ano. Podpořit mladé rodiny s novorozencem, to ne. Ale běda nezaplatit daně nebo nedej bože mít penále na zdravotním pojištění ve výši 1,27,- Kč. To už vám posílají doporučený dopis (v ceně 60,- Kč) se složenkou. Debilové.

EDIT k 6.12.2023: dávka z OSSZ přišla. A velice příjemně překvapila. Dokonce jsem měl díky dávce +2.500,- Kč k výplatě. Díky. 

V porodnici dostanete startovací balíček. My v něm měli 3 jednorázové pleny (které malému nesedly velikostně ani na kůži), vzorky krémů pro dítě (2x 5ml tuby), informační letáky a pozor, tou nejhodnotnější věcí byly 3 kupony na slevu ke koupi plen, což jsem skutečně upotřebil. Sleva 140,- Kč v Alze a 140,- Kč v nějakém noname obchodě. Pak byl ještě poslední kupon na slevu 50,- Kč u Rossmana, ale tento kupon letěl do koše. Za poštovné dám 115,- Kč, musím se registrovat do nějakého jejich programu Rossman-cosi a nabízí jen balení plen od 24 do 70 kusů… Ne, bez díky, zmačkat a koš.



Závěrem

Abych to shrnul. Šetřete si před narozením dítěte aspoň 2 roky dopředu a počítejte s tím, že značná část výplaty padne za dítě. Ne nadarmo se říká, že bohatý člověk nemá děti, má je chudý. Je to tak. A jestliže zjistíte těhotenství neplánovaně, s trochou nadsázky přestaňte žrát, pít, všechno odpojte z elektřiny, sprchujte se v práci, jedno jídlo denně max, najděte si druhou a ideálně třetí práci a všechno spořte.





#nakladynadite #novorozenec #blog #kolikstojimimino