RECENZE chytrých hodinek

Suunto, Huawei, Ticwatch, Samsung, Xiaomi. 


SUUNTO 7


Klady:

- Vlastní mapy už v hodinkách v ceně
- Wear OS
- Svižné reakce systému (nesetkal jsem s lagy)
- Přívětivě zpracované uživatelské prostředí
- 24 mm řemínek (cokoliv užšího by bylo nepoužitelné)
- Nemůžete použít prsty a dotykový displej? Nic se neděje. Tlačítka fungují skvěle.

Zápory:

- Pro někoho slabší výdrž baterie při outdoor aktivitách na celý den
- Nabíjecí koncovka (její magnetické uchycení)
Cena: 9.990,- Kč

Baterie: V hodinkách mám jen jednu aplikaci navíc a sice na přehrávání hudby zvlášť. Čím více aplikací do hodinek nahrajete, tím méně vydrží baterka. Wear OS znamená, že se hodinky chovají jako váš chytrý telefon s androidem. Je potřeba na to myslet a aplikovat zkušenosti s mobilem i sem. Pokud nezaznamenáváte cvičení, aktivitu, je lepší hodinky uvést do režimu šetření baterie. Nebo je můžete jednoduše položit na stůl či do šuplíku. Hodinky poznají, že je nemáte nasazené a budou šetřit baterii. Pokud máte při aktivitě rádi poslech hudby, poslouchejte hudbu přes Bluetooth z mobilu. Pokud budete hudbu poslouchat z hodinek pomocí Bluetooth, drasticky tím zvýšíte spotřebu energie. Jestliže nepotřebujete ultra přesný GPS záznam, nastavte si před cvičením možnost zaznamenávat trasu každých 10 sekund. Standardně je nastaveno na 1 sekundu a opět to spotřebovává více baterii. Když to povaha cvičení nevyžaduje, během aktivity se hodinek zbytečně nedotýkejte, neaktivujte je. Po spuštění aktivity hodinky vypnou displej, ale aktivitu měří stále dál, dokud ji neukončíte. Čím více budete obrazovku oživovat, tím spotřebuje více baterie. Zapínejte wifi na hodinkách jen v případě potřeby nebo nejlépe jen při nabíjení. Mimo tyto chvíle wifi vypněte a vypněte nejlépe i Bluetooth. Znatelně prodloužíte živostnost baterie. Až budete večer doma, Bluetooth zapněte, synchronizujte data do aplikace v mobilu. Hodinky aktivity ukládají a není potřeba synchronizovat s aplikací „za běhu“. Opět a naposledy zmíním, že je toto zařízení v podstatě chytrý telefon. Je třeba na to myslet. Umíte šetřit baterii v mobilu? Výborně, hodinky vám tím pádem taky vydrží.

Ovládání: Druhé nejlepší z recenzovaných hodinek spolu s Amazfit Stratos 2. Tyto dvě hodinky se dělí o druhou příčku. Nejlepší ovládání najdete u Huawei Watch GT2 46 mm. Čemu jsem vůbec nevěřil, ale teď využívám jsou tlačítka hodinek. Dostanete hned 4. Říkal jsem si proč proboha? Po měsíci sportování s hodinkami jsem pochopil a tlačítka už ovládám zcela běžně. Dokonce bych řekl, že dotykový displej a tlačítka využívám 50 na 50. Sport – tlačítka. Mimo sport – dotykový displej. A světe div se, ono to výborně funguje a jedno bez druhého by bylo k ničemu. Suunto si s prostředím hodinek vyhrálo a dostanete tak upravený Wear OS, který vypadá uživatelsky lépe. Největší úpravy uvidíte ve sportovním režimu a v přehledu aplikací. Klasicky si můžete změnit pořadí zobrazovaných oken (např.: tepová frekvence, časovač, zprávy aj.). Ovládání je pohodlné a vše, co mě napadlo (provedení změn, úpravy), lze snadno provést. Software je odladěný. Hodinky jsou přece jen nějakou dobu na trhu a je to znát. Rozdělení sportovních aktivit dává smysl. Nastavení hodinek během sportu je jednoduché.

Displej: Krásný. Druhé místo za Huawei. Doteky fungují skvěle. Nestalo se mi, že by hodinky nereagovaly nebo lagovaly. Dokonce nechybí ani oživení displeje double tapem, který je známý z telefonů LG. 2x poklepete prstem na displej a on se aktivuje. Jas mám nastavený na druhou nejnižší hodnotu a neměl jsem problém se čtením údajů. Luneta je zpracovaná mužsky. Obsahuje hranaté části a celé to působí velmi dobře.

Celkový dojem: Hodinky pro sportovce. Suunto 7 jsou celkově nejkvalitnější možností pro každého, kdo chce spíše sport tester s chytrými funkcemi a méně chytré hodinky pro nějaký ten občasný „sport“ (přejezd koloběžkou ve městě z bodu A do bodu B). Aplikace v mobilu dostala na jaře 2021 velký update, kdy přibyly funkce jako monitoring spánku, větší provázanost údajů a jaké to má dopady. Samozřejmě nejnutnější zobrazí a navíc údaje jdou poslat do Stravy nebo TrainingPeaks. Z hodinek si nezavoláte, ale pokud si je berete na sport a outdoor aktivity (tak byly vytvořeny), pak vám volání z hodinek přijde zbytečné, neekonomické a anti produktivní. Notifikace fungují, jak by měly a je to paráda.




Amazfit Stratos 2


Klady:

- Možnost nahrát GPX soubor
- Vlastní, stabilní systém
- Možnosti aktivit, senzory a po sportovní zobrazení statistik v hodinkách
- Přívětivě zpracované uživatelské prostředí
- 24 mm řemínek (cokoliv užšího by bylo nepoužitelné)
- Aplikace Zepp
- Snesou opravdu hrubé zacházení ve všech outdoor podmínkách (moře, hory)

Zápory:

- Displej často laguje
- Nutnost opětovného párování. Bluetooth spojení často vypadává
- Baterie vydrží jeden den
Cena: 3.700,- Kč


Baterie: Stratos 2 jsou na tom s baterií podobně jako Suunto 7. Vydrží na jedno odpoledne plné aktivit. Večer musíte nabít. Pokud s tímto počítáte, nestane se, že by se vyply během dne pro vaše překvapení. Navíc mají always on zobrazení, které si také něco bere. Systém je podobný Wear OS, dala se čekat podobná spotřeba energie. Nicméně mají Stratos 2 systém uzavřený. Nelze si nahrát aplikaci z Google Play a je to jen dobře. Opravdu. Hodinky mají naprosto vše, co potřebujete už v základní výbavě. Nestalo se mi ani jednou, abych si řekl, že bych uvítal navíc tu nebo onu aplikaci. Jak asiaté rádi kopírují, občas i u toho vylepšují. Tady se to povedlo na jedničku.

Ovládání: Hodinky jsou v ovládání na druhém místě spolu se Suunto 7. Systém hodinek je totiž Wear OS velice podobný. Xiaomi si však prostředí doladilo, upravilo dle svého a je to stejně dobře jako u Suunto 7. Všechno nejdůležitější jsem měl stále k dispozici na pár tahů prstem. Je to až k nevíře, že nejlevnější hodinky v recenzi jsou tak vyladěné. Hodinky sice nedisponují vlastními mapami, můžete si do nich ale nahrát soubor GPX. To s Huawei Watch GT2 46 mm nelze. Po aktivitě vám zobrazí zdolanou trasu na displeji včetně všech důležitých informací. Hodinky zobrazují skutečně hodně. Občas jsem se setkal s lagy při projíždění menu. Je však možné, že od doby používání (7-10/2020) dostaly hodinky aktualizaci a vše je svižnější. Co často zlobilo bylo Bluetooth připojení k telefonu. Několikrát se mi stalo, že jsem musel hodinky pracně znovu párovat s telefonem. Nestačilo jen zapnout/vypnout Bluetooth na jednom či na dvěma zařízeních. Bylo nutné nové párování. Anebo se hodinky odmítaly vůbec připojit. Notifikace z mobilu jsem na tyto hodinky nenechal posílat, takže nemohu hodnotit.

Displej: Občas dotek prstu zaznamená a občas taky ne. Barvy vám taky dech nevezmou. Stejně jako Ticwatch Pro 3 GPS. Bohužel to tak je. Displej funguje v režimu always on. Ani na přímém slunci uprostřed léta v Chorvatsku jsem neměl problém přečíst všechno, co hodinky ukazovaly. Čitelnost je skvělá. Co se velikosti týče, dokonce jsem si říkal, že mám na ruce konečně chlapskou velikost hodinek s odpovídajícím displejem.

Celkový dojem: Moje druhé nejoblíbenější hodinky po Suunto 7. Rád jsem je používal, vypadaly dobře a aplikace v mobilu Zepp byla špičková. Na jednom místě jste měli všechny údaje neskutečně přehledně poskládané. Vše na sebe navazovalo, data dávala smysl. Zobrazení aktivit v mobilu nebo na hodinkách za 1. Plaval jsem s nimi v moři. Prochodil Vysoké Tatry. Hodinky byly ve svém živlu. Opravdu mohu doporučit na outdoor sporty, kde nepotřebujete mapu v hodinkách. Bytelné provedení, působí nejvíce chlapsky ze všech recenzovaných hodinek; měří tak, jak očekáváte a dokonce zobrazovaly kyslík. Za nejméně peněz opravdu hodně muziky.




Ticwatch Pro 3 GPS


Klady:

- Wear OS
- Možnost volat přímo z hodinek


Zápory:
- Velmi slabá baterie
- Nabíjecí koncovka
- Displej často laguje
- Žádné mapy v hodinkách v ceně
- Řemínek je na váhu hodinek příliš úzký a spíše si zaškrtíte přítok krve do ruky, než budou hodinky držet na místě
- Vlastně se nepovedlo skoro nic (až na volání z hodinek). Hodinky jsou paskvil
Cena: 9.990,- Kč


Baterie: V době koupě (listopad 2020) hodinky ani omylem nevydržely to, co bylo deklarováno prodejcem. Při běžném používání (notifikace, sport) mi baterie vydržela jedno (půl) odpoledne. Skutečně. Pokud plánujete s hodinkami i měřit spánek a nedej bože k tomu i uskutečnit hovory, sportovat, hodně štěstí nebo s sebou 24/7 noste powerbanku. To ale nebudete mít naměřené správné hodnoty, když budou hodinky z 50 % na nabíječce mimo vaše zápěstí. Jako by tyto hodinky baterii skoro neměly. Baterie je obrovskou slabinou těchto hodinek. Když porovnám baterii Huawei Watch GT2 46mm (hodinky za 4.000,- Kč) a baterii Ticwatch Pro 3 GPS (10.000,- Kč), tak za více peněz dostanete 10x méně. To dá smysl, že? Počkat…

Ovládání: Druhé hodinky v mém testu, které jedou na Wear OS. Když si ale vezmete do ruky Suunto 7 a Ticwatch PRO 3 GPS, okamžitě zjistíte, co je u Ticwatch špatně. Suunto si se softwarem pohrálo, upravilo jej uživatelsky přívětivým prostředím. Taky displej sto a jedna mimochodem. Ticwatch se na vás jako na zákazníka vykašlal. Dostanete Wear OS v jeho syrové podobě. Jistě, Wear OS pořád funguje, můžete si do hodinek nahrát, co vám Google Play umožní, ale připravte se na opravdu hnusné prostředí, které má do intuitivního prostředí Huawei Watch daleko asi jako Trabant do Ferrari. Pídil jsem se po návodu, jak hodinky používat. Jestli jste návod našli, tak jste napůl detektivové. Návod jsem také nakonec našel, ale je potřeba zabrouzdat do aplikace v mobilu. Na internetu návod nenajdete. Manuál, který dostanete v balení s hodinkami je dobrý jen k tomu, aby vám řekl, kde mají hodinky displej, že to, co po stranách vystupuje jsou tlačítka no a jak k tomu máte i příplatkovou službu, silikonový řemínek s barevným potiskem. Když jsem balení otevřel, říkal jsem si se smíchem, že si asi dělají v továrně Ticwatch legraci. Nedělali. Kvalitu senzorů nemohu posoudit. Při cvičení hodinky nedržely na zápěstí. Na měření kvality spánku nikdy nedošlo, baterie nic nevydržela. Co se GPS týče, když jsem hledal ve městě svoji polohu, ukázaly mi hodinky o 30 m (pak o 50 m) vzdálenější pozici, než kde jsem ve skutečnosti stál. Polohu vám to najde, ale čekat přesnost, na to zapomeňte. Řečí hodinek: „Tak nějak odhadem jste byli asi tam a tam. Plus mínus 20 metrů sem nebo tam“.

Displej: Kvalita displeje je porovnatelná jedině s Amazfit Stratos 2. Barvy nic moc, laguje to. U Ticwatch máte v hodinkách dva displeje (jeden by měl baterii šetřit a druhý vypadat dobře). No baterii to nepomůže ani tak a barvám taky ne. Wow efekt se v žádném případě nekoná. Horní displej je always on. Dolní se aktivuje při práci s hodinkami. Horní je monochromatický, spodní je barevný. Hodinky rozhodně neuchvátí ani jedním. Zpracování hodinek výrobce TicWatch neuvěřitelně odbyl. Jako vše ostatní.

Celkový dojem: Nečekejte zákaznickou podporu. Podpora spíše nefunguje. Tímto je značka TicWatch proslulá. Pokud se stane zázrak a na oficiálním fóru podpory hodinek vám někdo odpoví, pak bude odpověď začínat slovy „Dear friend…“. Hodinky nemají žádné vlastní mapové podklady. Musíte se spolehnout na aplikace z Google Play, které upřímně řečeno nestojí ani za to nic. Většina je navíc placená. Pro sport se nehodí vůbec. Řemínek je černý s červeným prošíváním (jedná se však o silikon), což vypadá samo o sobě na hodinky do kanceláře. Při sportování budou neustále padat, jelikož je řemínek příliš úzký na to, aby dokázal tak těžké hodinky udržet na místě. Hodinky jsou však celkově děs běs a jediným kladem je možnost si přímo z hodinek zavolat (lze i vyťukat číslo), což ale lze daleko levněji z lepších hodinek. Viděli jste na internetu recenze pějící chválu na tyto hodinky? A už jste někdy slyšeli o placené reklamě? Tomuto produktu se vyhněte obloukem.




Huawei Watch GT2 46 mm


Klady: 

Přesné senzory (tep, spánek, kyslík)
Baterie ten celý den s vámi v pohodě vydrží. Nejlepší baterie ze všech recenzovaných modelů
Svižné reakce systému 
Špičkové uživatelské prostředí (jednoduché, rychlé)
Volání přímo z hodinek 
Naprosto skvělá aplikace do mobilu
Budete s nimi chtít spávat

Zápory:

Jsou do školy nebo do kanceláře
Působí hodně dětsky. Spíše jako hračka
Nehodí se na outdoor sporty
Nemají podporu map
Cena: 3.990,- Kč


Baterie: Huawei hodinky mi vydržely na jedno nabití nejdéle ze všech recenzovaných. Sport venku na 3 hodiny se záznamem ze všech čidel a k tomu puštěná hudba přes Bluetooth z hodinek do sluchátek, abyste pak večer po cestě domů z hodinek při řízení auta stihli zavolat ženě, kdy v půl hodinovém hovoru popíšete zážitky, a kdy přijedete domů? Bez problému. Ještě vám večer zbyde baterka na hraní si s hodinkami. Tady se Huawei neuvěřitelným způsobem předvedl a co se výdrže baterie týče, jasný vítěz. 

Ovládání: Bezkonkurenčně nejlepší ovládání ze všech recenzovaných hodinek. Pokud se řekne slovo intuitivní, tak by Huawei Watch mohly vyučovat, jak to má vypadat. Absolutně bez lagu, svižné, rychle si zapamatujete, kde je jaká obrazovka a budete je ovládat zpaměti. Skutečně. Jinak se to dá taky napsat stylem, že jsou až tak jednoduché. Vyberte si, jestli je to dobře nebo špatně. Huawei Watch mají vlastní systém. Nelze do hodinek nahrát žádná aplikace. Měří aktivitu, kyslík, mají hudební přehrávač, počasí, notifikace. Možnosti úpravy systému, aplikací, nastavení všeho možného vás zkrátka nenadchnou. Kde hodinky svojí jednoduchostí končí, tam pokračuje aplikace Huawei Health v mobilu. Aktivitu vám zobrazí jednoduše, ale zato maximálně efektivně. Všechny důležité informace ze všech senzorů máte na jedné obrazovce. Huawei byly jediné hodinky, se kterými jsem spal. Podívat se ráno do aplikace, jaký byl spánek, to byl zkrátka požitek, který za ten diskomfort před usnutím stál. A nesmím zapomenout na špičkovou melodii budíku Huawei a velice jemné vibrace. Probouzel jsem s hodinkami rád. 

Displej: V této kategorii jsou hodinky také jasným vítězem. A nemusím k tomu ani psát žádné specifikace. Na první pohled vám barvy a zobrazení vezme dech. Nestalo se mi, že by hodinky lagovaly nebo nezaznamenaly dotek prstu. Co mi ovšem vadilo byla velikost displeje. Hodinky bych spíše nechal nosit pouze ženy nebo mladé dospělé, případně děti. Mělo by se sice jednat o pánskou velikost 46 mm, ale nejedná. S hodinkami se budete cítit spíše jako metrosexuál nebo hůře jako dítě. Luneta je hezká pouze na efekt. Působí velice křehkým, plastovým dojmem. Nakonec jsem hodinky ani na venkovní aktivity nebral. Jednoduše jsem se bál, že se třeba v lese sklouznu po bahně a rozmlátím je na milion kousků. 

Celkový dojem: Mají krásný displej, nejlepší ze všech recenzovaných hodinek. Živé barvy, čitelný na slunci. Ovládání je bezchybné. Na několika obrazovkách máte vše potřebné. Můžete z hodinek i přímo volat! Jenže když se to všechno nakonec spojí do jednoho výrobku, najednou to prostě nefunguje. Po pár dnech používání se dostaví dojem, že na zápěstí nenosíte chytré hodinky, ale hračku. A tento dojem se postupem času prohlubuje až hodinky vyměníte za jiné. Jsou spíše do města, do školy pro teenagery. Na chlapském zápěstí vypadají úsměvně. Nemají podporu map. Buď v mobilu, nebo dokáží maximálně zobrazit šipky z mobilní aplikace Google Maps (pomocí aplikace, která je placená). U mě jako outdoor sportovní partner neuspěly. Na ruce spíše působí jako náramek na ozdobu, hračka než funkční, chlapské hodinky. Ano, působí zženštile stejně jako Apple Watch. 




Samsung Galaxy Watch 2


Klady: 

Operační systém hodinek
Možnost volat přímo z hodinek 
Výdrž baterie
Lepší než Huawei Watch GT2 

Zápory:

Způsob zapínání řemínku
Cena: 7.890,- Kč


Baterie: Během půl dne testování má baterie podobnou výdrž jako Huawei Watch GT2 46mm. S klidným svědomím mohu napsat, že s vámi vydrží celý den. Nemohu porovnat v úplně stejných aktivitách a podmínkách jako Huawei, takže nelze říct, kterého výrobce vydrží baterie déle. Nicméně v aplikaci Samsung vidíte na úvodní obrazovce, jaká je předpokládaná výdrž baterie. Je to sice detail, ale opravdu vítaný (u Huawei nic takového nebylo). V mobilu zkontrolujete bez nutnosti oživování hodinek (další šetření baterie). Co se týče vibrací, tady je Samsung špičkou. Máte na výběr hned několik (ne 1-3, ale několik) režimů vibrací. Vybral jsem ty nejjemnější. Naopak při zkoušce jsem otestoval i ty nejsilnější. Kdo chce mít na zápěstí zbíječku, prosím, Samsung vám to umožní.  

Ovládání: Kde byl Huawei špičkou, tam jde Samsung Galaxy Watch 2 ještě dál. Je to vůbec možné? Je. Samsung totiž umožňuje nahrávání vlastních aplikací. Kombinuje tak vlastní OS (optimalizovaný pro maximální využití baterie) s otevřeným Wear OS (bez jeho neduhů). A funguje to skvěle. Upřímně je to ale jedno. Při koupi už hodinky totiž obsahují 99% toho, co potřebujete. Co jsem postrádal a hned našel a do hodinek koupil a stáhl? Mapy, navigaci. Tak a teď jsou dokonalé. Kdo chce, může si do hodinek nacpat aplikací dle libosti. Samsung nabízí nepřeberné množství appek. Hodinky se s telefonem Samsung spárovaly automaticky. Dokonce se hned začaly bavit s telefonem a s vámi. Vy jste v prvních 10 minutách jen od toho, abyste odklikali licenční podmínky. Naprosto bezproblémové připojení a ovládání. Překvapilo mě i vydávání zvuku, aby se vyplavila voda z prohlubně, kde je mikrofon/reprák, například když vylezete z vody a chcete si zařízení ošetřit. To u Huawei Watch GT2 46mm nenajdete. Třešničkou na dortu je pak přepínání obrazovek pomocí tahu prstu po lunetě. 

Displej: Tady není o čem diskutovat. Displej je nádherný stejně jako u Huawei Watch GT2. Bude vám dokonce čas od času po oživení nabízet uvítací obrazovky navíc ve stylu „Ahoj“ apod. Připadáte si, že s vámi hodinky více komunikují. Je to detail, ale právě na ty se v záplavě chytrých hodinek na trhu hraje! 

Celkový dojem: Pokud si vybíráte hodinky do kanceláře nebo do školy na nenáročný sport (mimo outdoor terén) a udělání parády, která je dokonce funkční, pak máte vítěze. Máte vše, co jsem popsal a vychvaloval u Huawei Watch GT2 a ještě mnoho navíc. Jistě, ty detaily a funkce navíc si zaplatíte (+3.000,-), ale ceny hodinek jdou rapidně dolů, stačí si pár měsíců počkat a věřím tomu, že Galaxy budou brzy dostupné v cenové hladině jako GT2. Aplikace v mobilu je dokonce uživatelsky přívětivější než u Huawei. Všechno máte na první obrazovce úžasně rozděleno a stačí klik až dva a víte všechno. Jediné, co mi opravdu vadilo byl způsob zapínání řemínku. Je totiž odlišný od všech ostatních testovaných hodinek a je potřeba si to vyzkoušet předem, zjistit nebo si zvyknout. 




#suunto #suunto7 #strava #TrainingPeaks #recenze #ChytreHodinky #sporttester #WearOS #hodinky #baterie #ovládání #displej #CelkovyDojem #sprchovani #outdoor #sport #UzivatelskeProstredi #24mmReminek #Mapy #klady #zapory #sportovec #amazfit #stratos2 #AlwaysOn #xiaomi #zepp #bluetooth #parovani #pairing #notifikace #Huawei #HuaweiWatch #HuaweiWatchGT2 #46mm #ticwatch #TicwatchPRO3GPS #TicwatchPRO #odpad #DearFriend #hracka #toy #samsung #galaxywatch2 #review #smartwatch