Recenze: Diablo 4 (beta)


Diablo 3 bylo vydáno v roce 2012. To znamená, že tvůrci Diabla 4 měli 11 let na to vytvořit špičkovou hru. Hodného nástupce D3. Povedlo se jim to? Bohužel ani omylem. Více ve článku. 



Diablo 3

D3 rozdělilo hráče a fanoušky na dva tábory. Jedni D3 milovali a druzí hru nenáviděli pro grafické ztvárnění (hra pro ně byla moc světlá, komiksová). 
Původně hra slibovala aukční síň s možností nákupu a prodeje herních předmětů. Tato funkce byla záhy ze hry odstraněna, což hře hodně ublížilo. Znáte třeba Counter Strike? Ano, tu stařičkou střílečku. Stále se hraje a proč? Je to snad nejhorší střílečka s archaickými mechanismy, ale můžete nakupovat a prodávat herní předměty. Některé se dají prodat za miliony. 
D3 je předchůdce, tedy s ním D4 budu neustále porovnávat. U Diabla 3 jsem strávil několik let. Ona ta trojka totiž nebyla jen úplně bezmozková hack&slash pustota, jak by se mohlo jevit na první pohled. 


Intro D4

Po úvodním záběru na zničenou vesnici nám hra ukazuje trojici vykradačů hrobek a mnicha, který se s nimi vydal do hlubin ruin kvůli vědomostem. Velmi brzy se dostávají k mechanismu, který má odkrýt poklad. Jen tu hádanku rozluštit. 
Jelikož je klíčem krev, tři z naší výpravy nepřežijí ani úvod. Místo pokladu je čeká smrt a přivolání Lilith.


Diablo 4 Intro


Tvorba postavy 

Diablo nikdy nenabízelo komplexní customizaci postavy. Ale přece jen se v tomto ohledu D4 dostalo zatím nejdále. Můžete upravit barvu kůže, vlasů, očí; kosmetické doplňky, změnit vousy, makeup. 
Během bety 17. a 18. března nebylo možné vytvořit ani hrát hru za druida nebo necromancera. Zpřístupněný byl pouze barbarian, demon hunter a sorcerer. 
Vyberete si, zda chce normální nebo hardcore postavu. Hardcore postava znamená, že jakmile jednou zemřete, celá hra pro vaši postavu skončila. Není žádný save/load. The End. Volit možnost hardcore silně nedoporučuji vzhledem k tomu, že je hra extrémně náchylná na jakýkoliv výkyv připojení a herní servery stojí, během bety 100%, za celkové kulové. 


Always online

Pro hraní musíte mít neustálé připojení k internetu. Bez toho se neobejdete. Neexistuje jiná možnost. To už platilo u D3, ale dnes jsou na to hráči většinou zvyklí. Na co ale nejsou zvyklí je ubohá architektura D4. Mapa je rozdělena na lokace, kde budete pokaždé na stejném místě lagovat. Třeba pro mě to byl lehce zapamatovatelný most v prvním velkém městě. Přes ten jeden bod na mostě jsem se dostával snad 8 minut a hra nakonec vyhodila chybu připojení. 
Při pokusu o znovu připojení další chyba a vyústilo to v nutnost restartovat hru. Jenže to vás přiřadilo na počátek čekací fronty, která byla na 1 hodinu a 30 minut. Nestabilní servery, nestabilní vaše připojení a beta se vám v pátek 17.3. krásně vyhnula. Nezahráli jste si. 
Always online generuje vaše dropy a hra se teď snaží o ultimátní co-op zkušenost. 


Lost Ark

Od D4 jsem si sliboval, že porazí Lost Ark. Jenže ona ta novinka nestačí ani na D3. Přitom se tvůrci chlubí, že D4 beta je hotová hra zpřístupněná hráčům po celý Akt 1. Tady už se nic nezmění, bohužel. Testují připojení a masové world boss boje. 
Lost Ark vyšla nejprve v Asii. Hra má silný asijský nádech, který se dá ovšem díky parádní hratelnosti přežít. Do Evropy se dostala až po nějaké době jako odladěný produkt. 
Lost Ark nabízí nespočet mountů, petů, vlastní pevnost, ve které upravíte cokoliv od budov az po vzhled trávníku; plavbu lodí po moři, kterou samozřejmě také upravujete a najímáte do ní posádku, dungeony (hráče do nich najdete snadno před zahájením dungeonu bez sebevětší snahy, což D4 neumožňuje - buď už máte hotovou partu před dungeonem nebo máte smůlu), raidy, pochopitelně open world co-op, pvp, GvG; sběr karet, kterými upgradujete svoje schopnosti nad běžné levelování a upgrade samotných skillů, tisíc collectibles, Tower mód, příběhová linie, side questy... Stačí. Teď k obsahu D4. 
Lost Ark je zadarmo. Diablo 4 stojí v základu 70 EUR. 





Obsah Diabla 4

Co vlastně D4 jako hra nabízí krom toho zabíjení monster a nestvůr? To, příběhovou linii, mounty (zatím jsem viděl něco, co asi mělo být kůň - takhle zpraseného koně jsem v žádné hře snad ještě neviděl) a plnění úkolů či achievementů, dungeony, world boss boje a online co-op možný po celé mapě. A jsme na konci. Hra je totálně prázdná. Až vás přestane být klikací opičkou, když si odmyslíte monstra a příběh, tak hra nemá nic, k čemu se budete chtít vracet. 


Porovnávací situace:
D3 při zabití monstra spustilo audio nahrávku Deckarda Caina o daném monstru. Vzdělávací a mnohdy vtipná audio nahrávka o tom, co jste právě zbrodili krví, ne-li rozčtvrtili na kusy masa a kostí. D4 se na vás vykašle. Tady máš nepřítele, tak klikej a dej pokoj. 


Mapy byly od počátku plné chytře rozmístěných skupin nepřátel. D4 razí cestu dlouho nic, pustá krajina a najednou skupina o 20 nepřátelích a hned vedle ní další o 15 nepřátelích a pak zase pusto. 


Dostali jste se v D3 do zajímavé lokace, o které byste rádi věděli víc. Ať už o daném místě nebo prostřednictvím vložení do příběhu. A to jste i dostali. Ve formě piedestalu s knihou. Klikli jste, kniha spadla na zem a jelikož rádi klikáte, sebrali jste ji. Spustila se audio nahrávka rozšiřující příběh nebo popisující danou lokalitu. Nic takového v D4 není. 


V Diablu 4 se budete mimo vraždění monster šíleně nudit a dolehne na vás jednoznačně tíživý fakt, že ta hra je absolutně prázdná, nedodělaná. Rockstar dokáže za 10 let vytvořit Red Dead Redemption 2. Nejkomplexnější šílenost na detaily, jakou jsem kdy viděl a hrál. Tým Diabla 4 má 11 let a dokáže vytvořit mapu a umístit do ní statická monstra. 

Monstra nemají ani žádné patroll cesty. Jen tak zkoprněle stojí na jednom místě nebo spadnou z nebe. Je to děs běs. 


Barbarian Gameplay


Boj

Bojování je to jediné propracované, pěkné a efektní na D4. Boj vás bude bavit. Monstra jsou kromě bossů naprosto tupá a od dob D3 se nezměnilo nic. Ani trochu vylepšená AI. Ale vaše skilly a jak z těch nebožáků dokážete nadělat fašírku, tupou umělou inteligenci zakryjí. 
Demon Hunter nikdy nebyla postava pro mě, tudíž jsem se jí věnoval jen nějakých 20 minut. Více jsem hrál Barbariana, zhruba hodinu a půl a nejvíce Sorcerera. Jednoznačně nejsilnějším je čaroděj. V právě probíhající betě tomu tak skutečně je. Chain lightning, podpálení a mezerníkem proveditelný úhybný manévr dělají z čaroděje mlýnek na maso. 



Grafika

Tak se uplakánci dočkali. Hrozně moc chtěli mít temné Diablo a dostali ho. Co na tom, že hra je mizerně optimalizovaná, nudná a hraniční zóny lagují jako internet v roce 1994. Hlavně, že se světlost posunula o mínus 3 EV a skalní fandové jásají, že mají nástupce Diabla 2. 
Spustil jsem hru na maximální detaily ve 4k a se službou DLSS. 
DLSS jsem zapnout musel. Bez ní se hra totiž neuvěřitelně sekala, což nedává smysl. Naopak by měla být plynulejší, rychlejší. Jakmile jsem zapnul nahrávání videa, muselo jít nastavení na Medium. To se mi nestalo u žádné dosud vydané hry při nahrávání videa ve 4k. A to ani u bombasticky vypadajícího Sniper Elite 5. Jistě, jedná se o betu, ale zatraceně Blizzard vždy razil cestu, aby si hráči s jakýmkoliv železem jejich hry bez potíží zahráli. Za 2 měsíce už to nezlepší. Tohle je hotová věc jejíž oprava zabere rok. Sledovali jste vývoj Cyberpunku? Já ano. 
Lokality jsou propracované, vesnice i města vypadají hodně dobře. Tady si umělci dali záležet. Graficky to vypadá skvěle. A protože je svět prázdný, máte čas si všechno v klidu prohlédnout. Efekty boje jsou parádní. Blesky, sníh, oheň, sekery, meče, dýky. Mohlo to ale vypadat a hýbat se lépe? Bez debat. Za 11 let? Buď se měli soustředit na Diablo 4 nebo Immortal. Seděli jednou prdelí na dvou židlích a teď stojí obojí za prd, jelikož na nic neměli čas. Zkoušeli jste mimochodem hrát Immortal na počítači ve 4K? Odporné. Naprosto odporné. Na to se nedalo koukat. D4 graficky lepší, ale zase bez obsahu. 
Některé objekty a textury se dohrávaly až když jsem byl těsně u nich nebo rovnou pod nimi. Postava se začala cukat (konflikt s objektem), musel jsem odstoupit jinam, nechat objekt nahrát a hle, najednou mi spadla před hrdinu banda vesničanů, dřevěné sudy, krabice... 



Audio 

Je nezbytná součást celku. Dokresluje celkový dojem. V Diablu 3 jsem miloval dabing, hudbu, efekty, vše. V Diablu 4 jsem hudbu nesnášel, ke konci hraní ji měl vypnutou. Dabing působil jako čtení knihy přes MS Teams. Dokonce jsem slyšel jednoho voice actora mluvit několik postav vojáků jen s jinou výškou hlasu. Co to sakra má znamenat? To namlouvali rodinní příslušníci doma ve sklepě? 


Sorcerress Gameplay

Hunter Gameplay



Verdikt Diabla 4 (beta)

Pokud by se jednalo o hru za 20 EUR, váhal bych, jestli ji koupit. Zcela vážně. Jenže vydavatel požaduje 70EUR a to je cena, která absolutně neodpovídá tomu, co se vám snaží developer předložit. Přesto, že jsem si hru předobjednal, zvolil jsem na druhý den možnost refundace. Diablo 4 si nekoupím. Nejsem ani slepý ani skalní fanda kupující vše dané značky nehledě na kvalitu. D4 je mizérie. 


Co se mi líbilo: 
+ příběh
+ boj a efekty kouzel, monstra (lední medvěd je parádní)
+ pěkně zpracované objekty a lokace v dungeonech (stoly, knihovny, místnosti) 
+ boss fighty


Co bylo mizerné:
- lagy a čekací fronty na připojení
- nesmyslné rozdělení mapy na zóny, kde budete lagovat znovu a znovu
- optimalizace
- svět je naprosto prázdný a nudný
- D4 neobstojí v porovnání s Lost Ark ani s D3
- voice acting
- po 20 minutách hraní jste v balíku a peníze neřešíte
 - jako byste v roce 2023 hráli původní Baldur's Gate. Hra má hodně oldschool efekt