Recenze vertikálních myší

Benefity vertikální myši byly donedávna známé pouze několika zasvěceným nebo těm, kteří bojovali se syndromem karpálního tunelu. I dnes, rok 2023, se setkávám s překvapením, když u mě na stole někdo uvidí vertikální myš. „Budu s tím umět zacházet?“ nebo „Co to je?“

Naopak mě potěšilo vidět vertikální myš například v ordinaci lékaře ve FN Olomouc, oddělení fyzioterapie. Hned jsem si řekl OK, tady jde někdo s dobou a nezastavil se 2 roky po studiích.

Myš je periferie, která mě vždy zajímala nejvíce ze všech periferií k PC. Viděl jsem a zkoušel všechny velikosti. Od nejmenších, které měly na šířku sotva dva malíky a na délku ani tu velikost malíčku až po obrovská monstra spíše pro Hulka než pro člověka. Všechny možné povrchy, barvy, s a bez LED osvětlení, se dvěma tlačítky a kolečkem až po milion tlačítek. K tomu si ale vybavuji i používání myší, která měla kuličky. Žádný laserový sensor ještě tenkrát nebyl. Myš se zadrhávala? Bylo potřeba vyndat a očistit kuličku. To byly časy.

K dnešní recenzi jsem si vybral 3 modely, které jsem používal přes rok.  3 modely, 3 velikosti a 3 různé názory.



Eternico MV400 (2. místo)


Největší myš ze všech testovaných. Barevné RGB podsvícení je krásné. Decentní, měnitelné a lze ho i vypnout úplně. Ostatně to dělá i myš sama, aby šetřila nabíjecí baterii uvnitř.

Myš lze propojit s PC pomocí BlueTooth technologie nebo použitím USB donglu. Nabijecí kabel není součástí balení. Postačí jakýkoliv USB micro kabel. Myš se opravdu dlouho nabíjí. Ale opravdu dlouho. Stav nabití baterie můžete sledovat v nastavení Windows, připojená BT zařízení.

Povrchová úprava je famózní. Příjemný materiál, který se neošoupal ani po roce používání u laptopu. A že jsem na něm dost často. Softwarově myš pracuje bezchybně. Okamžité připojení bez problému. Přepínání citlivosti senzoru, BT módy (připojení až ke dvěma zařízením).

Co mi ovšem vadí je samotná velikost myši a pak umělohmotný lem na spodním okraji myši, kterým si budete neustále přiskřípávat kůži dolní hrany dlaně. Působí jako sněžný pluh. Toto řešení je nešťastné, a proto se v recenzi dostává na druhou příčku.



Connect IT CMO-2600-BK (3. místo)


Z myší je tato maličká, nejmenší myšička. Nemám žádnou zednickou hnátu (fotograf, kadeřník), ale také nemám ženskou ručku a velikost tohoto kousku mi dlouhodobě nesedí. Je skladná do brašny k laptopu a nezavazí. Na AA baterii vydrží 4 měsíce. Ale myš je pro mě po roce používání zkrátka malá.

Přesnost je skvělá. Hmotnost velmi nízká, ruka ani zápěstí rozhodně nebude bolet ani po celodenní práci. Co mi ovšem skutečně vadí je, že je myš prakticky na vyhození po 3 měsících používání. A to z prostého důvodu. Skrolovací kolečko odejde. Koupil jsem tyto myši tři a u všech to bylo stejné. Myš je pohodlná. Povrch návykově jemný. Ale skrolovací kolečko přestává skrolovat velmi brzy, díky čemuž se myš stává nepoužitelnou. Když připočítáme výdrž baterie 3-4 měsíce, kterou je nutno kupovat novou a absenci kabelu, v hodnocení je myš na třetím místě ze tří.



Dostáváme se k vítězi, který byl 2 měsíce po zakoupení naprostým outsiderem a myslel jsem si, že poletí rovnou z okna.




Eternico MDV100 (1. místo)


Když jsem ji rozbalil, zdála se jako nejlepší myš, jakou jsem kdy viděl. Parádní design. Modré, velmi decentní podsvětlení ve formě úzkého proužku, neskutečně brilantní umístění přepínače rozlišení senzoru, tuhý kabel, který se jen tak nezasukuje a hlavně mi padla do ruky jako ulitá.

Ze všech tří recenzovaných myší má tato nejhorší povrchovou úpravu. Materiál není ani zdaleka tak příjemný. Prvotní ovládání systému Windows touto myší byl horor a já nevěděl, jestli je to vadným kusem nebo snad nastavením myši přímo v systému. Ukázalo se, že je potřeba nastavit Windows na tuto myš zcela specificky pro každého uživatele. Dvě výše zmíněné myši zapnete a můžete okamžitě používat bez sebemenších úprav. Používat je může hned kdokoliv. Tato potvůrka se ale jen tak nedá. Ten blýskavý kamínek ukrytý uvnitř (drahokam) schovává.

Pochopitelně dalším mínusem je samotný kabel. Periferie s kabelem jsou dnes historickou záležitostí, která překáží. Tady to platí stonásobně. Pořád popotahujete kabel.

Proč je tedy na prvním místě? Začneme povrchovou úpravou. V létě vám nebude klouzat spocená ruka. A toto ocení hlavně hráči her, kterým hry dávají kolikrát tak zabrat, že mají na stole mokré šmouhy a vedle papírový kapesník nebo hadru (nejvíce to znají konzolisti s gamepady, co si budeme povídat).

Skrolovací kolečko i po roce funguje bezchybně. A že mu dávám zabrat. Brouzdání po netu, tvoření webu, skrolování jako divé a tento nezmar se nenechá. Skolling je přesný a kolečko pořád zapadá do drážek. Neuvěřitelný výkon.

Drát, který je jasnou nevýhodou je nakonec vítaným specifikem. U Bluetooth myši občas musíte připojit kabel, aby se myš dobila. U čistě wireless myši zase měníte baterie a dodatečné náklady na provoz tak neustále rostou. Tady se nestaráte o nic navíc. Myš je zapojená permanentně k PC a po zapnutí stroje funguje.

Věnujete prvotnímu nastavení myši ve Windows 5 minut a získáte neúprosně přesnou mašinku, která ani po roce ani v nejmenším nezklame. Opět se ukázalo, že první dojem neklame.





#recenze #perfieriepc #recenzemysi #pocitacovamys #wirelessmys #vertikalnimys #ergonomickamys #jasonb54