Video z Islandu

Už je to nějaký ten pátek, kdy jsme byli na Islandu. Napsal jsem o tom celý blogový seriál a teď se dostalo i na video shrnutí. 

Video je ke shlédnutí tady:

https://www.youtube.com/watch?v=SALWnr0D9q0


Video je tzv. home made. Co mobil dal, to jsem sestříhal, přidal obrázky a je z toho 40 minut. Je potřeba říct, že nešlo o žádné natáčení za jakýmkoliv účelem z toho pak udělat video. Tohle je opravdu to, co mobil dal, a když se zrovna chtělo něco natáčet pro chvíle v letadle, kdy poletíme domů a budeme si chtít nějaké momentky zkouknout. 

Na Island se nezapomíná. Máme fotky, fotoknihy, knihy, vzpomínky, suvenýry, blogový seriál a teď i video. Island je kompletní. 

Nebyla to žádná procházka růžovým sadem. Pár dnů nám vyšlo krásné počasí, ale Island umí být drsné místo a všude to na vás bude dýchat, resp. fičet v podobě větru, jaký jste nikdy nikde jinde nezažili. Pokud tam pojedete v nejlepší možnou sezónní dobu, Island může být přívětivý. Ale nenechte se zmást. Tohle není typické místo na dovolenou. Tohle je dobrodružství, které chcete zažít, protože se cítíte a hlavně musíte být reálně připravení. Doteď se směju těm, kteří tam jeli jako na výlet v riflích a v běžném oblečení a my, většina okolo, se na ně dívala jako horská služba na turisty v zasněžených horách, kteří volají o pomoc v kraťasích a žabkách na nohách. 

Zažijete tam, co jste nikde jinde nezažili, o tom žádná. A čím větší dobrodružství jste si naplánovali, dostanete dvojnásobek. 

Například cesta k vraku letadla planinou na pláž po třech vodopádech. Zní to fajn a pohodově, že? Byl z toho nejnáročnější den na pokraji fyzických i psychických sil. Chcete na Island? Plánujte si dobrodružství s rozmyslem. Každou věc tady vynásobte aspoň 2x. Dostanete zpět trojnásobný nářez, který neuvidíte na videu, neuvidíte na fotkách, jen a pouze přečtete z textu od někoho, kdo tam byl a zažil, nebo když se někdo přizná, jak náročné to tam je. 

Ale už v době naší návštěvy jsem věděl, že tady bych žít rozhodně nechtěl, nevydržel. Kdekoliv jinde v Evropě, kam jsme zavítali, v pohodě. Za 14 dnů jako doma. Island? Ani omylem. Příroda je tam nespoutaná. Umí být krásná, ale většinou ta nespoutaná, což znamená v překladu z romantického knižního výrazu pěkná svině. Krom toho jste v izolaci na ostrově. Přestože já turista tam byl na 10 dnů, cítil jsem tu tíhu až příliš a nemohl se dočkat až poletíme pryč. Tady by měli natáčet reality show Survivor.
Jak to? Nebyl jsem vychován v tom, že celostátní hlášení varuje v místě mého bydliště před blizardem, ale v místní školce na to kašlou a vytáhnou děcka ven. Nejsem na to prostředí zvyklý. Nevyrostl jsem v tom a zvykat si v dospělosti? To sotva. Pípaly mi varovné SMSky, venku vítr lomcoval s téměř dvoutunovým autem, blizard se blížil, ale z okna jsme pozorovali s manželkou školku, jak jdou na procházku po místním městečku. Běžný den. No biggy. Městečko u oceánu. Jak tam asi řeší větší vlny? Že by proto byla většina domků v šíleném stavu? Je to tam masakr?
Někdo se na Island dokonce dobrovolně během dospělosti přestěhoval. Takové články jsem po různu viděl a četl. Všude se každý z nich shodne na jednom. Život na Islandu není lehký. Protože do novin nebo do televize se neříká, jaký je ten Island zatracený hajzl na přežití. 
Lidi, kteří tam žijí si toho jsou velmi dobře vědomi. Třetí nejdražší země světa. No proč asi? Když už tam někdo zabloudí, turista, utratí peníze, tak aby z toho tam ti usedlíci něco měli, protože podruhé už ho neuvidí. 
Neviděli jsme žádného pracovníka, který by se tam v čemkoliv předřel. Obchod, letiště, farma, benzina, restaurace, kdekoliv. Aspoň, že jsou nohama na zemi, v realitě. Moc dobře si uvědomují, jaký mají život, podmínky, tak proč ze sebe ještě dělat opici za pár banánů, jako to má "vyspělý svět". Mít mizerný, těžký život a ještě k tomu dělat otroka? Chápu je. Nikde na jižní polovině ostrova jsme neviděli jediného pracovníka, který by se předřel nebo bral svoji práci ultra seriózně, jako desetitisíce magorů v Evropě přehnaně prožívajících svůj mizerný job, jako by na nich závisel osud světa, ne-li vesmíru. 
Tady debílka stojícího vám za zády, rádoby kontrolujícího vaši práci nečekejte. Protože na kokoty a jejich kokotiny tady není nikdo zvědavý! 

Pro ty, hledající životní výzvu, nemající co ztratit nebo toužící si dokázat, že přežijí, je toto ultimátním místem testu. Osobně bych dal přednost Mongolsku, když už. Tam mi aspoň nehrozí, že mi pod nohama může kdykoliv vybouchnout 30 sopek zaráz, ulomí se kus ostrova díky tektonickému zlomu, je kam utéct po pevnině a těch zvířat tam mají taky nepoměrně víc. 

Skoro to zní, jako bych na Island zanevřel. Inu ano. Co jsem chtěl jsem už v životě dokázal. Nemám si dál co dokazovat. Stanovené cíle splnil. Island jsem viděl, zažil, přežil a teď mě čekají běžné životní události: výlety po okolí bydliště, rodinné oslavy narozenin a jiných svátečních dnů, projížďky na motorce, focení a stříhání vlasů. Je to poznat, když se blížíte k polovině života.